Σχέδιο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών και ρευματοκλοπών φαίνεται πως έχει «στα σκαριά» η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ NEA” το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Δημιουργία ενός Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια
Να δημιουργηθεί ένας Τειρεσίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή ένα σύστημα αντίστοιχο με εκείνο των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι ανάλογο είχε προτείνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, το λεγόμενο σύστημα “Debt Flagging”.
2. Διασταύρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων
Μόλις το υπουργείο Ενέργειας εντοπίσει τους οφειλέτες, μετά θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης. Δηλαδή αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου. Προς τούτο, λένε οι πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.
3.Για τις ρευματοκλοπές
Το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει παρέμβαση και για τις ρευματοκλοπές. Σίγουρα το πλέον αποτελεσματικό όπλο είναι οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις η αποψίλωση των σημερινών ρολογιών από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η αντικατάσταση τους με σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μακρύ δρόμο. Απαιτείται σίγουρα μία πενταετία. Έτσι, οι πληροφορίες, θέλουν το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επανεξετάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να πειράζουν τους μετρητές. Δηλαδή επιδίωξη είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές.
4.Θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού τουρισμού
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή όσων εσκεμμένως αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και να αποφεύγουν την ποινή της αποκοπής της παροχής ηλεκτροδότησης. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών βρίσκει χώρο για αυτή τη συμπεριφορά εκμεταλλευόμενη το «παράθυρο» στη νομοθεσία που έχει ανοίξει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.