Ρεύμα: “Εκτοξεύεται” σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα-Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό

ρεύμα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται σήμερα η τιμή χονδρικής ρεύματος της χώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Όπως  προκύπτει από τα στοιχεία της ιστοσελίδας του  https://euenergy.live/ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ξεπερνά σήμερα το επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Συγκεκριμένα η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας καταγράφει σήμερα μια αύξηση της τάξεως του 16 % και διαμορφώνεται στα 202.22 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 173.78 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Ελλάδα έχει- σύμφωνα την ίδια ιστοσελίδα -την έκτη ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ. Ενώ στην κατάταξη προηγούνται η Ουκρανία (με 6338.60 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Ουγγαρία (με 306.33  ευρώ ανά μεγαβατώρα),  η Ρουμανία και η Βουλγαρία (με 268.45 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Σερβία (με 240.11 ευρώ ανά μεγαβατώρα)και την εξάδα της λίστας με το ακριβότερο ρεύμα την συμπληρώνει η Κροατία (με 214.56 ανά μεγαβατώρα). Ωστόσο τη χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ  έχουν σήμερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα η Σουηδία (με  2.64 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και η Νορβηγία (με 7.82  ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Μάλιστα με τις πρώτες χειμερινές θερμοκρασίες οι τιμές ρεύματος στο γεωγραφικό τόξο από την Ουγγαρία μέχρι και την Ελλάδα κινήθηκαν κατά τις ώρες αιχμής πάνω από τα επίπεδα των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως όλα δείχνουν οι χονδρικές τιμές ρεύματος στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκπέμπουν σημάδια μιας νέας περιφερειακής  ενεργειακής κρίσης. Υπενθυμίζεται δε πως μόνο δύο μέρες εντός του μήνα  η τιμή ρεύματος στη χώρα μας κινήθηκε κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αυτή την εβδομάδα η χονδρική έκανε πρεμιέρα με 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η τιμή είχε να εμφανιστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος των ΑΠΕ

Επίσης επισημαίνεται πως η παραγωγή των ΑΠΕ διατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής ρεύματος να κινηθεί περίπου στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είχε και αντίστοιχη επίδραση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος  των καταναλωτών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η συμμετοχή των ΑΠΕ περιορίστηκε στο 32,5% την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου από 50 % με 60% που ήταν προηγουμένως. Μάλιστα το κενό αυτό το  κάλυψαν οι μονάδες του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, με τις δεύτερες να αγγίζουν το 8% της παραγωγής ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φυσικό αέριο

Ένας άλλος παράγοντας που συντέλεσε στην εκτόξευση της τιμής ρεύματος είναι και η άνοδος της ευρωπαϊκής τιμής στο φυσικό αέριο καθώς το συμβόλαιο TTF ξεπέρασε  τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ιστοσελίδας του barchart.com η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε χθες με 43.728 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το χαμηλό της ημέρας ήταν στα 41.205 ευρώ  ανά μεγαβατώρα και το υψηλό της ημέρας ήταν στα 44.110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η άντληση του φυσικού αερίου από τις αποθήκες ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και αυτό είχε  ως αποτέλεσμα η στάθμη να υποχωρήσει στο 93,5% από το 95,3% που ήταν.

Πιέσεις στις τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να προκαλέσει και η παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, καθώς οι ποσότητες που προμηθεύονται σήμερα η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία θα πρέπει να υποκατασταθούν από LNG, το οποίο διατίθεται στη spot αγορά, με τις τιμές να διαμορφώνονται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης και τον ανταγωνισμό των φορτίων με την Ασία.

Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται πως θα ανεβάσουν το επόμενο διάστημα τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του barchart.com

 

Μάλιστα η ζήτηση για το φυσικό αέριο αλλά και για το ηλεκτρικό ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα επειδή οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το φετινό χειμώνα δείχνουν πως η μέση θερμοκρασία στην Ήπειρο ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη σε σχέση άλλες χρονιές. Ενώ δεν αποκλείεται και τον Δεκέμβριο να εφαρμοστεί το μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου ανατιμήσεις.

Ρεύμα: Γιατί αναμένεται να αυξηθούν και άλλο οι τιμές

Σημειώνεται δε πως χθες καταγράφηκαν αυξημένες εξαγωγές από την Αυστρία προς την Ουγγαρία, όπως και από τη Σλοβακία προς την Ουγγαρία και μέσω του συστήματος της Ουγγαρίας στη Ρουμανία με αποτέλεσμα η αγορά να εμφανίζει έλλειμμα. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως συνδέεται με την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση ο παράγοντας Ουκρανία αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις τιμές ρεύματος κατά την χειμερινή περίοδο λόγω των αυξημένων αναγκών για θέρμανση. Και αυτό θα γίνει επειδή το ηλεκτρικό σύστημα παραγωγής και διανομής της χώρας έχει πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Ευρωπαίος διαχειριστής, ΕNTSO-E ανακοίνωσε πρόσφατα πως  κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα οι εξαγωγές της ς Ευρώπης προς την Ουκρανία θα αυξηθούν  στα 2.100 MW από τα 1.700 MW .

Ωστόσο το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ένταση του χειμώνα. 

 

Exit mobile version