Reuters: Πού βαδίζει η παγκόσμια οικονομία; Με το βλέμμα σε Κίνα και Ευρωζώνη

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη από την Κίνα και την Ευρωζώνη θα δώσουν κάποια σημαντικά δεδομένα αυτή την εβδομάδα για το πού «βαδίζει» η παγκόσμια οικονομία μετάτην απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια με τις αγορές να προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα γίνει η αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Reuters, με την κινεζική επιβράδυνση να υποδεικνύεται ως υπαίτια για τη στάση της FED να αναβάλει το θέμα με τα επιτόκια αργότερα, ο δείκτης κατασκευών και προμηθειών της Κίνας που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα δείξει  τυχόν σημάδια επιδείνωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στο Reuters ποντάρουν σε μια ελαφρά βελτίωση αν και η απογοήτευση πολλών ενισχύει τις ανησυχίες πως η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι υπολογιζόταν.

«Είμαστε επιφυλακτικοί έναντι των όποιων ελπίδων για μια ελαφρά σταθεροποίηση σε εβδομαδιαία επίπεδα, με δεδομένες τις αδύναμες συνθήκες της βιομηχανίας» λένε οι οικονομολόγοι της Exane BNP Paribas.

Πολλοί αναλυτές είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι «ακόμη αναμένουμε μια νέα απόφαση της FED τον Οκτώβριο».

«Βλέποντας» προς την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο δείκτης PMI ενόψει των στοιχείων της Τετάρτης θα δείξει ελαφρά σταθεροποίηση.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για το PMI της Γερμανίας και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη κινούνται προς τα κάτω, παρά το πιο αδύναμο ευρώ που ευνοεί τις εξαγωγές της .

Στοιχεία της ΕΚΤ θα καταδείξουν αν η ροή των πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνέχισαν την βαθμιαία βελτίωση τον Αύγουστο.

Και παρά το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση έχει επισκιάσει τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, οι αγορές θα πρέπει γρήγορα να υπολογίζουν τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης.

Μετά από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

 

 

Exit mobile version