Ανακεφαλαιώνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στις σημερινές συζητήσεις τους η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και να «ξεκλειδώσουν» τα 5 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας.
Παρά τις προσδοκίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 1η Μαΐου, οι πιθανότητες για μια συμφωνία είναι πολύ μικρές, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τις αλλαγές στις συντάξεις και τους φόρους και τα πρόσθετα μέτρα που η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
«Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε για το «χ» αν το «Ζ» συμβεί το 2018 ή το 2019» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ την Παρασκευή, προσθέτοντας πως η Αθήνα δουλεύει με τους δανειστές ώστε να βρεθεί μια λύση.
Η Ελλάδα χρειάζεται ρευστό πάντως, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια στο ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν μέχρι τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και χρειάζεται να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές. Κάτι που φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Επίσης, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν σχετικά με το αν οι μεταρρυθμίσεις αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι. Διαφωνούν για τα μέτρα 2% του ΑΕΠ ενώ διαφορετικές είναι οι προβλέψεις τους και για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα το 2018.
«Χάσμα» μεταξύ των δανειστών υπάρχει και για το εάν η Αθήνα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι να φτάσουν σε συμφωνία για το πακέτο πρόσθετων μέτρων.
Αν γίνει αυτό- δηλ. αν συμφωνήσουν Ελλάδα και Τρόικα τόσο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όσο και για τα πρόσθετα μέτρα- τότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι πιθανό να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη για να εκτιμήσουν την πρόοδο που έχει γίνει.