Reuters: Κακό νέο θεωρούν οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχόμενη εξαίρεση της Ελλάδας από το QE

Η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ήταν “κακή” για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στο πρακτορείο Reuters.

Για τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους – S&P, Moody’s, Fitch και DBRS – που αναβάθμισαν πέρυσι το αξιόχρεο της Ελλάδας, ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από το QE θα έθετε ένα δύσκολο ερώτημα σχετικά με τη σημασία μίας τέτοιας απόφασης με πολιτικό συμβολισμό, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας: “Με την Ελλάδα να είναι αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων και να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των διεθνών δανειστών, η πρακτική σημασία μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά θα αυξήσει σίγουρα την όλο και εντονότερη αίσθηση των επενδυτών ότι η Ευρωζώνη  μπορεί να ετοιμάζεται να αφήσει την Ελλάδα”. 

Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου S&P για την Ευρώπη Μόριτς Κρέμερ δήλωσε ότι, αν και το QE δεν αποτελεί μία ασφαλή εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει μία χρεοκοπία, είναι πιθανό να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού και, συνεπώς, η Ελλάδα δεν θα έχει το όφελος αυτό, εάν μείνει εκτός του προγράμματος. 

Ο Φέργκους Μακ Κόρμικ, επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων του DBRS, ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός. Ερωτηθείς, αν η εξαίρεση της Ελλάδας από το QE θα αρκούσε για να υποβαθμίσει την Ελλάδα, απάντησε “πολύ πιθανόν”. “Εάν αυτή η άποψη της αμαοιβαίας ανάληψης ευθυνών δεν γίνει αποδεκτή από όλες τις χώρες – μέλη, τότε ο κίνδυνος μίας εξόδου από την Ευρωζώνη ενός ή περισσότερων μελών δεν θα τελειώσει… Θα ήταν πολύ αρνητικό”, δήλωσε ο ίδιος. 

Κάθε κίνηση να μείνουν οι κίνδυνοι σε εθνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο Ευρωζώνης “μπορεί να αντιστρατευθεί κάθε προσπάθεια της ΕΚΤ να περιορίσει τον κατακερματισμό στην Ευρωζώνη¨, δήλωσε η Μαρί Ντιρόν από τον οίκο Moody’s. 

 

 

 

 

Exit mobile version