Reuters: Η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο προτάσεις για μία πιο αποτελεσματική ενοποίηση των χωρών της Ευρωζώνης την επόμενη διετία, στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικών Αρχών για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμβουλίου που θα συντονίζει τα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια και ένα ενιαίο πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων.

Η Ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο ενοποιημένη, θα αναφέρει η Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίζει κρίσεις, όπως αυτή των κρατικών χρεών που κλόνισε τα θεμέλιά της.

Η ακριβής σύσταση των Αρχών ανταγωνιστικότητας θα επαφίεται στις χώρες – μέλη, αλλά τα συνδικάτα και οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις τους κατά τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών.

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα είναι, όπως και οι αντίστοιχες εθνικές Αρχές, ανεξάρτητο και θα δίνει οικονομικές συμβουλές για τις καλύτερες δημοσιονομικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα βασίζεται στα εθνικά πλαίσια εγγύησης καταθέσεων και ένα ξεχωριστό πανευρωπαϊκό ταμείο που θα λειτουργεί ως αντασφαλιστικός φορές για τα εθνικά πλαίσια. Οι τράπεζες θα καταβάλουν εισφορές τόσο στα εθνικά όσο και στο ευρωπαϊκό ταμείο, αλλά η προσφυγή στο τελευταίο θα επιτρέπεται μόνο αν το εθνικό ταμείο είναι πλήρως χρηματοδοτημένο. 

 

Πηγή: Reuters

Exit mobile version