Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υπονομεύσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που σχεδιάζει με τις αγορές κρατικών ομολόγων, εάν συμβιβασθεί και περιορισθεί μόνο σε αγορές ομολόγων με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, τονίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει τρεις εναλλακτικές επιλογές για να ρίξει χρήμα στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά οι δύο από ευτές μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις πιο υπερχρεωμένες χώρες, με αποτέλεσμα να μην έχει αποτελεσματικότητα η πολιτική.
Το βασικό σενάριο για τις αγορές είναι ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ανάλογα με τη συμμετοχή κάθες χώρας της Ευρωζώνης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Οι αντιρρήσεις, όμως, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στην ανάληψη από την ΕΚΤ πιστωτικού κινδύνου έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη να συζητούν και δύο άλλες συμβιβαστικές λύσεις, όπως υπονόησε με σχόλια του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι τα κρατικά ομόλογα θα τα αγοράζουν οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε ο πιστωτικός κίνδυνος να παραμείνει στα σύνορα κάθε χώρας.
Η τρίτη επιλογή είναι να αγοράσει η ΕΚΤ μόνο ομόλογα με ΑΑΑ, ελπίζοντας ότι οι επενδυτές θα στραφούν στην αγορά των ομολόγων με χαμηλότερο εξιόχρεο, καθώς θα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η δεύτερη και τρίτη επιλογή μπορεί να αποτύχουν. “Αν η ΕΚΤ δεν θέλει να αναλάβει τον κίνδυνο της διακράτησης ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών ή πορτογαλικών ομολόγων, οι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να το κάνουν αυτοί”, σημειώνει το Reuters.