“Ρετιρέ” είναι πλέον οι συντάξεις των 1.000 ευρώ στο Δημόσιο μετά τις περικοπές των μνημονίων αλλά και του νόμου Κατρούγκαλου έως 30%. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ στον αναλυτικό οικονομικό συνταξιοδοτικό οδηγό που κυκλοφόρησε για τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Μάλιστα διαπιστώνεται τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και εφάπαξ (πάνω από δύο χρόνια) την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε στη Βουλή ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο οι απονομές των συντάξεων θα γίνονται εντός τριμήνου.
– Οι συντάξεις έως το τέλος του 2014 είχαν μεσοσταθμική μείωση 15% και με τον νόμο Κατρούγκαλου η μείωση φτάνει το 30% από τις συντάξεις που είχαν απομείνει κατά τα δύο πρώτα μνημόνια.
– Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό. Αξιοσημείωτες είναι οι ρήτρες θανάτου που εισάγονται στις συντάξεις για τον υπολογισμό των παροχών. Η Εθνική Αναλογιστική καθόρισε τις λεγόμενες ράντες, που είναι συντελεστές θνησιμότητας.
– Η εξαγορά πλασματικών ετών για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2018 ήταν 13,34% επί του συντάξιμου μισθού. Για όσους υποβάλλουν αίτηση το 2019 θα είναι 16,67% επί του συντάξιμου μισθού.
– Το κράτος δεν αναγνωρίζει τις διαχρονικές ευθύνες κατασπατάλησης/ καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Μηδενίζει την κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
– Η εθνική σύνταξη στο προσεχές διάστημα θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους όπως σήμερα. Οι επικουρικές και το εφάπαξ με τις ράντες θνησιμότητας θα βαίνουν μειούμενα χρόνο με τον χρόνο.
– Μεγάλο είναι το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων.
– Λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων μισθοδοσίας στα αρχεία των νοσοκομείων γίνονται λάθη στον υπολογισμό των αποδοχών από το 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης που περιλαμβάνονται στο ΔΑΥΚ.
Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ