«Rebrain Greece»: Ευκαιρίες πρόσληψης με υψηλούς μισθούς για επιστήμονες του εξωτερικού – Πώς θα γίνει το matching

επιχειρήσεις

Στον επαναπατρισμό χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στοχεύει η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.

Σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις ζητούν στελέχη υψηλών προσόντων και δεν βρίσκουν, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να κάνει το matching των επιστημόνων που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος με τους επόμενους εργοδότες τους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ήδη η πλατφόρμα έχει δεχθεί 20 αιτήσεις από Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην πατρίδα.

Αγγελίες αναζήτησης προσωπικού έχουν αναρτήσει ήδη τραπεζικά ιδρύματα αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως: η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η Σαμαράς και Συνεργάτες, η Atlantis Engineering κ.α.

Η πλειοψηφία των προσφερόμενων θέσεων αφορά μηχανικούς, όμως υψηλή ζήτηση υπάρχει και για ειδικότητες όπως δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι, σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, οικονομολόγοι, τεχνολόγοι πληροφόρησης και επικοινωνίας κλπ.

Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations – ESCO).

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα «Rebrain Greece» που έχει συστήσει και λειτουργεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντάσσεται πλέον στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με βάση διάταξη του πρόσφατου εργασιακού νόμου.

Η πλατφόρμα θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Μέσα από την ψηφιακή διασύνδεση της πλατφόρμας και με την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης ανάλυσης θέσεων, δεξιοτήτων και βιογραφικών το υπουργείο επιδιώκει να ενσωματώσει στο ελληνικό οικοσύστημα ταλέντα του εξωτερικού, αλλά και να μεταφέρει τεχνογνωσία και εργασιακή κουλτούρα από άτομα που έχουν δουλέψει εκτός συνόρων.

Στη νέα πλατφόρμα matching ο ενδιαφερόμενος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης, θα πρέπει εκτός από την αγγελία με τη θέση εργασίας να αναρτούν ηλεκτρονικά, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του, ή την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.

Exit mobile version