Quantcast
Real Estate Summit 2025: Τα προβλήματα, οι λύσεις και η ακτινογραφία της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων - enikonomia.gr
share

Real Estate Summit 2025: Τα προβλήματα, οι λύσεις και η ακτινογραφία της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη, οι περιζήτητες περιοχές, το μέλλον της εξοχικής κατοικίας και των luxury κατασκευών, η golden visa αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την απόκτηση κατοικίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου πάνελ, με τίτλο «Η ακίνητη περιουσία μου», του 3ου συνεδρίου Real Estate Summit 2025 που διοργανώνει ο όμιλος Real Group. Το πάνελ συντόνισε o Διευθυντής Ανάπτυξης Κτηματομεσιτικού Δικτύου και Εκπαιδευτής Μεσιτών, Αλέξανδρος Σακελλαρίου και προλόγισε η δημοσιογράφος της Realnews, Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Ελλάδος και Ν.Α. Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος μίλησε για τις τιμές των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ράλι τιμών που βιώνει ο κλάδος όχι μόνο στη πρωτεύουσα, αλλά συνολικά σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι: «οι τιμές στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από 2.000 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν μέχρι τις 15.000 ευρώ, με το κέντρο να έχει την πρωτοκαθεδρία στις υψηλές τιμές». Ο ίδιος απέδωσε μεταξύ άλλων την αύξηση των τιμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ και στα προγράμματα «Σπίτι μου» εξηγώντας ότι: «αφού η προσφορά είναι μικρότερη από την ζήτηση αναγκαστικά οι τιμές αυξάνονται. Επίσης, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και για ένα ακόμη σημαντικό λόγο. Εξαιτίας των κλειστών σπιτιών. Όσο δεν μπαίνουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα αλλά και τα ακίνητα που είναι σε funds τόσο δεν θα μπορούν οι τιμές να ισοσταθμιστούν». Επίσης, ο Κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στη «Golden visa» εξηγώντας τη δεσπόζουσα σημασία αυτού του προγράμματος. «Για τη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν υπήρχαν οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης τότε πιστέψτε με ότι η περιοχή μας θα είχε σοβαρά πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη έχει χερσαία σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται ή περνάνε από την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς Βαλκάνιους και Τούρκους που επενδύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, για την golden visa συνεχίσουν να ενδιαφέρονται τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ουκρανοί» εξήγησε ο πρόεδρος, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι: «Η ανάπτυξη του real estate στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από τους Έλληνες και αυτό το γνωρίζουμε όλοι».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης μίλησε για το πώς τροφοδοτείται η αγορά των ακινήτων, ενώ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις με τις αλλαγές στο πρόγραμμα της golden visa λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ήταν ένα πρόγραμμα που έσωσε το ελληνικό real estate και χιλιάδες κόκκινα δάνεια και τείνει να μετατραπεί σε ένα πρόγραμμα με τεράστια προβλήματα». Ο κ. Μπινιάρης αναφέρθηκε και στις χρόνιες αγκυλώσεις που βιώνει ο κλάδος τονίζοντας τη κρισιμότητα στο να υπάρχει μια εκτίμηση ακίνητης περιουσίας από έναν πιστοποιημένο εκτιμητή εγγεγραμμένο στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον για την golden visa προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και από την Τουρκία και τη Ρωσία, ωστόσο όπως είπε: «η πίττα έχει μειωθεί σημαντικά».

Στις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που συνεχίζονται στην αγορά των ακινήτων εστίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.), Στράτος Παραδιάς κατά την ομιλία του. Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε αναλυτική για την υψηλή φορολογία που βιώνει η ιδιωτική ακίνητη περιουσία δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην χωρίς πλέον σήμερα καμία δικαιολογία, όπως είπε, συνεχιζόμενη καταπάτηση των μισθωτικών συμφωνιών στην επαγγελματική στέγη, μέσω του πλαφόν 3%. «Αυτό το πλαφόν προοιωνίζει δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο των μισθώσεων και δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίζεται» εξήγησε ο κ. Παραδιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος έδωσε μια αναλυτική εικόνα των τιμών της αγοράς στην Αττική, με τον ίδιο να θεωρεί όπως είπε ότι: «Οι αυξήσεις στις τιμές παρουσιάζουν επιβραδυντικό ρυθμό με τα ποσοστά να είναι μονοψήφια. Θεωρώ το 2025 θα είναι μια χρονιά ισορροπίας». Παράλληλα, μίλησε για το «Σπίτι μου II» παραθέτοντας μια σειρά από προβληματισμούς για το κατά πόσο το πρόγραμμα αυτό έχει βγει στην αγορά στη σωστή χρονική στιγμή. «Η στεγαστική πολιτική προφανώς θα πρέπει να έχει κοινωνική κριτήρια αλλά θα πρέπει να διαθέτει και στοιχεία εξισορρόπησης της αγοράς» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Ποταμιάνος αναφέρθηκε στις εξοχικές κατοικίες, ενώ τις χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα του κλάδου. «Στη γενικότερη εικόνα αυξήσεις δέχονται τα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια πάντα ακολουθεί είτε στην αύξηση είτε στη πτώση, οπότε υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις εξοχικές κατοικίες» είπε ο πρόεδρος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των Βορείων Προαστίων συγκριτικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης των Νοτίων Προαστίων επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι: «Οι ταχύτητες που κινήθηκε η Αττική ήταν δύο σε αυτή την κούρσα της αυξητικής πορείας. Τα Βόρεια Προάστια πράγματι είναι αρκετά πίσω, συγκριτικά με τα Νότια Προάστια που διαθέτουν την θάλασσα και το κέντρο για ιστορικούς, κυρίως, λόγους».

Ο γενικός διευθυντής της FinTHESIS Financing Solution Creators, Ανδρέας Πρωτόπαππας εξήγησε από το βήμα του συνεδρίου τι είναι η διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων και ποιος είναι ρόλος ενός στεγαστικού συμβούλου. Όπως επεσήμανε: «Είναι μια βοήθεια προς τον υποψήφιο δανειολήπτη ώστε να μπορέσει να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο. Ουσιαστικά ένας σύμβουλος λύνει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας που διέπει μια συνάντηση με την εκάστοτε Τράπεζα ενώ, παράλληλα, δίνει στους υποψήφιους αγοραστές όλα τα εργαλεία αλλά και μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που διέπουν μια τέτοια κίνηση». Μάλιστα ο ίδιος, ανέφερε ότι ως χώρα η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε αυτό τον τομέα υπογραμμίζοντας ότι: «σε μια έρευνα που κάναμε είδαμε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν για την διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 7%, ενώ αντίθετα στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65% και στην Αγγλία το 95%». Επιπλέον, για το θέμα της ζήτησης και της προσφοράς επιβεβαίωσε και ο κ. Πρωτόπαππας ότι η ζήτηση είναι πράγματι μεγαλύτερη, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου II» αναφέροντας αναλυτικά τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς επίσης και του Ελληνικού Κτηματολογίου, του Υπερταμείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Πλατινένιος χορηγός είναι η PRODEA Investments, Χρυσός χορηγός είναι η Trade Estates και Αργυροί χορηγοί είναι η Eurolife FFH και η Premia Properties. Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι: Alpha Real Estate Services, Dimand real estate development, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, FinTΗESIS, Grecotel, Redeplan, VKC A.E.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.