“Πυρά” Σταθάκη στη ΝΔ: Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά που ανατρέψαμε τα δραματικά σχέδιά της για τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, μέσα από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση, ανέτρεψε τους δραματικούς σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη ΔΕΗ, διαδοχικά προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο με τα «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού». Ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί θράσος η στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Φέρνουμε την τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη κύρωση στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Δεν θα ζητήσουμε, ασφαλώς, συγνώμη από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός και την πρώτη και τη δεύτερη και θα μας εμπιστευτεί και την τρίτη φορά» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Κρατήσαμε τις υδροηλεκτρικές μονάδες

Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης στη ΔΕΗ και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν, επίσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη. Συγκριτικά με τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη ΔΕΗ μένει ο Άγιος Δημήτριος και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων του, μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Μένει, επίσης, η «Πτολεμαϊδα 5», που με την ολοκλήρωσή της, σε δύο χρόνια, θα αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Συνεπώς, η ΔΕΗ διατηρεί μία ισοδυναμία, αν όχι πλεονέκτημα, στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη, υποστήριξε.

Η «Μεγαλόπολη 5»

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη «Μεγαλόπολη 5» και στο ιστορικό της. «Θα ανοίξω το στόμα μου. Φτιάχτηκε μία ολοκαίνουργια μονάδα χωρίς δίκτυο για να μπορεί να λειτουργήσει, με συνέπεια να δουλεύει μέχρι σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία, γιατί δεν μπορεί να παράξει και να δώσει στο δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο για να απορροφήσει. Άρα, το status quo που υπάρχει σήμερα δεν μπορούσε να αλλάξει γιατί μετά δεν θα έπαιρνε κανείς τις λιγνιτικές μονάδες. Άρα έναν χρόνο, μέχρι το 2019 που θα δουλέψει το νέο δίκτυο και η νέα μονάδα θα μπορέσει να δουλέψει πλήρως, αναγκαστικά πληρώνουμε το κόστος των περίφημων σχεδιασμών των διαδοχικών κυβερνήσεων που έκαναν πανάκριβες μονάδες χωρίς να έχουν σχεδιάσει την υποδομή» σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι με αυτά τα δεδομένα, η κριτική που ασκείται σήμερα είναι προβληματική και ακατανόητη. «Δεν βάζουμε εμείς τη Μεγαλόπολη σε δοκιμαστική λειτουργία. Είναι έτσι από ιδρύσεώς της. Διότι δεν αναπτύχθηκε το δίκτυο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιταχυνθεί το έργο ώστε να τελειώσει το δίκτυο της Πελοποννήσου και να μπορέσει η μονάδα να μπει σε πλήρη λειτουργία» τόνισε.

Θράσος

«Αποτελεί θράσος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας όλη αυτή η ηθικοκεντρική συζήτηση» σχολίασε, επίσης, ο κ. Σταθάκης για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα. «Το σύνολο των μέτρων που πήρε η ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ποτέ δεν τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού. Αντίθετα, εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού τη νέα συμφωνία του 2015 με όλες τις δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα θέματα του ενεργειακού τομέα. Όλα αυτά τα είπαμε στον ελληνικό λαό με μεγάλο κόστος πολιτικό και χάσαμε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άρα όλη αυτή τη συζήτηση ηθικοκεντρικού χαρακτήρα απορώ πώς έχει το θράσος η ΝΔ να την κάνει» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Όντως, ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η ΝΔ στον ενεργειακό τομέα. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, φτιάξαμε ένα νέο σχέδιο που διαπραγματευτήκαμε και πέρασε από τους θεσμούς, ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε με 51% δημόσιο έλεγχο, βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και έχουμε μία εταιρεία που και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση πληρωμής ενός μέρους του χρέους και διατηρήσαμε μία εταιρεία με δημόσιο έλεγχο και πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και επέμεινε: «Να ζητήσουμε συγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακυρώσαμε το ΔΕΣΦΑ

Τα εργασιακά

Αναφερόμενος στους εργαζομένους, ο υπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα σαφές και οι συλλογικές συμβάσεις θα μεταφερθούν αυτούσιες στις νέες μονάδες με νέο εσωτερικό κανονισμό, που θα είναι προσαρμοσμένος στη λειτουργία αυτών των μονάδων και τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα πλήρως. Πάντως, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία για τα εργασιακά θέματα, να φέρει βελτιωτικές διατάξεις, «αν και ο νόμος είναι σαφής και δεν δέχεται καμία παρερμηνεία».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version