Πυκνώνουν τα σύννεφα από τους εταίρους – δανειστές

Tου Τάσου Δασόπουλου

 

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους να συζητούν από τώρα την για νέα εξάμηνη παράταση του μνημονίου έχοντας αφαιρέσει – μάλλον οριστικά – από το λεξιλόγιο τους το όρο προληπτική πιστωτική γραμμή.

Στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας όπου το δεύτερο θέμα θα είναι η Ελλάδα, οι συνάδελφοι του απερχόμενου έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, θα συζητήσουν το χρόνο που θα δοθεί στην νέα ελληνική Κυβέρνηση πριν προσέλθει στο διάλογο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης .

Από την χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) έγινε φανερό ότι πεποίθηση των ευρωπαίων είναι πως δεν υπάρχει καμμία περίπτωση , η διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου οπότε ολοκληρώνεται η τεχνική παράταση που δόθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς , ούτε και ο επικεφαλής της ομάδας κ. Τόμας Βίζερ αναφέρθηκε στο μέλλον της πιστωτικής γραμμής που προεγκρίθηκε για την Ελλάδα μαζί με την τεχνική παράταση του προγράμματος .

Παράλληλα ,συζήτησαν και τα στοιχεία που διέθεσε το υπουργείο οικονομικών για επιδείνωση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το τελευταίο δίμηνο του χρόνου . Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών και εκτελών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων κ. Τάσος Αναστασάτος , δέχθηκε και τις πρώτες επισημάνσεις για «άμεσες προσαρμογές» που θα πρέπει να γίνουν από την νέα Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν οι υστερήσεις που εμφανίζονται στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία .

Την ίδια ώρα έγινε σαφές για πολλοστή φορά ότι οι εταίροι και δανειστές μας , δεν είναι καθόλου έτοιμοι να υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους . Τούτο Μάλιστα όταν φτάνουν καθημερινά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο , τα προεκλογικά μηνύματα του πρώτου στις δημοσκοπήσεις κόμματος ότι όταν εκλεγεί δεν θα αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Στην καθιερωμένη καθημερινή ερώτηση για το θέμα του Ελληνικού προγράμματος η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Ανχελα Μέρκελ από την Ιταλία είπε ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα συνεχίσει με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της . Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Ντάϊσλεμπλουμ ο οποίος μιλώντας στο Spiegel τόνισε ότι η παραμονή στο ευρώ σημαίνει την τήρηση των κανόνων για κάθε χώρα .

Πιο σκληρός , ο γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτώμενος και αυτός από το Νταβός της Ελβετίας για το θέμα της έφτασε να πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσει ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται εντός ή εκτός του ευρώ.

Είναι πια δεδομένο ότι ο κ. Χαρδούβελης θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες μεταφέροντας το αίτημα η νέα ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα παράταση του μνημονίου. Αν λοιπόν η νέα Κυβέρνηση ( που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ) επαναλάβει την θέση περι μη αποδοχής του μνημονίου τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ.

Exit mobile version