Πώς ελέγχονται οι δαπάνες περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν τεκμήριο

Οι φορολογικές αρχές, βάζουν «χέρι» ακόμα και στα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν αποτελούν τεκμήριο, κάνοντας έλεγχο για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων για την αγορά τους.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 32 του Ν.4172/2013, ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων µελών του, λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για:

Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.

Ως κινητά πράγματα μεγάλης αξίας νοούνται εκείνα που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Αν η αξία κάθε πράγματος είναι μικρότερη του ποσού αυτού, τα αγορασθέντα, όμως, πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις ενιαίο σύνολο, τότε για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία όλων αυτών των πραγμάτων, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. (εγκύκλιος ΠΟΛ.1076/26.3.2015)

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ίδιου νόμου (μη εφαρμογή αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών), όπως αναφέρει η FM Voice, δεν θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου η δαπάνη:

i. Για αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης, από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην έννοια του πάγιου εξοπλισμού περιλαμβάνονται μηχανήματα, υπολογιστές, έπιπλα, σκεύη, ΦΔΧ αυτοκίνητα, ΦΙΧ αυτοκίνητα, ΕΔΧ αυτοκίνητα, ΕΙΧ αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.

ii. Για αγορά επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες.

Επιβατικά αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας θεωρούνται εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία με ποσοστό πάνω από 67% ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα, που είναι απαραίτητα με τη μετακίνησή τους.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο εξοφληθεί με δόσεις, τεκμήριο θεωρείται το ποσό που αποδίδεται μέσα στο φορολογικό έτος κι όχι το σύνολο.

Δηλαδή αν αγοραστεί ένα αυτοκίνητο τον Οκτώβριο του 2015, αξίας 15.000 ευρώ, καταβληθούν 5.000 ευρώ προκαταβολή κατά την παραλαβή και το υπόλοιπο σε 10 δόσεις, σαν τεκμήριο του φορολογικού έτους 2015 θεωρείται η προκαταβολή και οι δόσεις του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Αν το όχημα αγοραστεί με δάνειο, θα αναγραφεί όλο το ποσό της αξίας αγοράς και στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 θα σημειωθεί το σύνολο του δανείου που έχει ληφθεί. Σαν τεκμήριο θα αποτελέσει τα επόμενα φορολογικά έτη το τοκοχρεολύσιο του δανείου.

Σε περίπτωση που αγοαστεί ένα αυτοκίνητο στις 27 Δεκεμβρίου και το δάνειο εγκρίθηκε στις 9 Ιανουαρίου κι εφόσον δεν έχει πληρωθεί κανένα ποσό για την εξόφληση του οχήματος, η εγγραφή στον πίνακα 5.2 του Ε1 θα γίνει την επόμενη χρονιά, καθώς τεκμήριο αποτελεί η πληρωμή του περιουσιακού στοιχείου κι όχι η αγορά του.

 

Exit mobile version