Με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει επείγοντα θέματα Ενέργειας και Χωροταξίας και κυρώνει την (από 20.11.2018) Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που κυρώθηκε με τον ν. 2779/1999 (Α΄ 296) και άλλες διατάξεις».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ το Ποτάμι, καταψήφισαν το ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ με το “παρών” τοποθετήθηκε η Ένωση Κεντρώων. Όλα τα κόμματα ωστόσο που τοποθετήθηκαν θετικά επί της αρχής, καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.
Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο της κατάργησης του τέλους προμηθευτή (με πολλαπλά οφέλη σε όλους και την ΔΕΗ που θα αποκτήσει επιπρόσθετη ρευστότητα) και την κατάργηση του τέλους του λιγνίτη (2 ευρώ ανά μεγαβατώρα), την ρύθμιση που αφορά το σχήμα των μειωμένων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ, την διάταξη για την χρηματοδότησης του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (από την λιγνιτική περίοδο) και δημιουργίας αποθεματικού 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στα άρθρα που αφορούν στην εξομοίωση του 3% των φωτοβολταϊκών με τα μεγάλα αιολικά πάρκα, τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ, τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της κτηριακής μονάδας για τον χαρακτηρισμό μιας ανακαίνισης ως ριζικής.
Σχετικώς με τις ρυθμίσεις στον Τομέα της Χωροταξίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε τις αλλαγές σε κάποιες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο (παράταση για περιοχές που αντιμετωπίστηκαν προβλήματα) ενώ χαρακτήρισε “μεγάλη τομή” την ρύθμιση που αφορά “το πρωτόκολλο συμμόρφωσης για τα αυθαίρετα” (αυτοκατεδάφιση), ακόμη αναφέρθηκε στις ειδικές μέριμνες για τις πυρόπληκτες περιοχές και στις ρυθμίσεις για όσους είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο περί αυθαιρέτων και είχαν ζητήσει την ηλεκτρονική τους ενσωμάτωση. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ακόμη ρυθμίσεις για την ανέγερση κτηρίων εκπαίδευσης και υγείας, ενός έτους προθεσμία στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών, ώστε να συμμορφωθούν στο νέο αδειοδοτικό πλαίσιο, για την δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού από τις εταιρείες που έχουν αποσχιστεί και είναι στο στάδιο της αποεπένδυσης στις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα και παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγής ενέργειας.