Quantcast
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή στον τουρισμό και στην εστίαση-Τι είπε η Κεραμέως - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή στον τουρισμό και στην εστίαση-Τι είπε η Κεραμέως

δημοσιεύτηκε:

Στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναφέρθηκε εκτενώς η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Ειδικότερα, επισήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ξεκινώντας από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες security και από φέτος το καλοκαίρι η υποχρεωτική εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αριθμεί περί τους 600.000 εργαζόμενους.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίαςκαι κατά της αδήλωτης εργασίας».

Προανήγγειλε δε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν πρακτικές δυσκολίες και στη συνέχεια να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι  πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι και ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Τις προάλλες η Επιθεώρηση Εργασίας δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει το πρώτο 7μηνο του 2024. Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει, ενδεικτικά θα σας πω, 45.000 έλεγχοι, 44.800» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 έχουν επιβληθεί πάνω από 9.900 κυρώσεις και πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

«Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, έχουμε μία αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15% στα πρόστιμα» είπε, σημειώνοντας ότι η παρότρυνσή της προς την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να εντείνει τους ελέγχους.

«Είναι ξεκάθαρη η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εφαρμόσουμε με αυστηρό τρόπο την εργατική νομοθεσία προκειμένου ακριβώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.