Ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά » που πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

τουρισμός

Έναν  νέο χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις  για την ψηφιακή κάρτα εργασίας δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου   στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Το μέτρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το  υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικά:

1.Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μέτρο που προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις. Θεσμοθετήθηκε με στόχο την καταγραφή του πραγματικού χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αμοιβή τους για αυτόν. Στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό (π.χ. ταμπλέτα με εφαρμογή ωρομέτρησης) και οι εργαζόμενοι να «χτυπάνε» την ψηφιακή κάρτα τους κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής τους παρουσίας εκεί.

2.Ποια είναι η διαδικασία για να αποκτήσω την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Είμαι εργαζόμενος:

-Εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε έχει ενταχθεί στο μέτρο, κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή myΕrgani app στο κινητό σας από το Google Play ή το App Store. Την πρώτη φορά που συνδέεστε, χρησιμοποιείτε τους κωδικούς σας ΤaxisΝet. Στην οθόνη της εφαρμογής «Κάρτα», βρίσκετε την ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας σας, σε μορφή QR code. Αυτή είναι η ψηφιακή κάρτα που «χτυπάτε» δηλώνοντας την πραγματική έναρξη και λήξη της εργασίας σας, πληροφορίες που διαβιβάζονται και καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

-Μέσα από την δωρεάν εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχετε άμεση πρόσβαση και σε άλλα στοιχεία για την απασχόλησή σας που δηλώνουν οι εργοδότες σας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως για παράδειγμα το δηλωμένο σας ωράριο, τις υπερωρίες, τις άδειες σας και τα δεδομένα για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας που αποστέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ μέσω της χρήσης της ψηφιακής σας κάρτας.

Είμαι εργοδότης:

3.Ποια είναι τα οφέλη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επιτυγχάνουμε:

4.Πώς διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις;

5.Ποιους κλάδους εργαζομένων αφορά η εφαρμογή του μέτρου;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επεκτείνεται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, πρώτα σε πιλοτική φάση και εν συνεχεία από την 1η Μαρτίου 2025 σε πλήρη εφαρμογή. Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

6.Τι σημαίνει η επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση;

Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό αφορά όλα τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα camping της χώρας, ενώ στην εστίαση, το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης. Συγκεκριμένα, οι ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο σε αυτή τη φάση αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2024 η οποία επισυνάπτεται στο Δελτίο Τύπου.

7.Γιατί δεν εφαρμόζεται εξαρχής πλήρως το μέτρο σε αυτούς τους κλάδους, αλλά ξεκινάει πιλοτικά;

Η εφαρμογή του μέτρου στον Τουρισμό και στην Εστίαση ξεκινάει πιλοτικά προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η πιλοτική περίοδος θα είναι εκτενής και ο διάλογος με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι διαρκής ώστε τα όποια ζητήματα πιθανώς ανακύψουν να επιλυθούν πριν την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του μέτρου τον Μάρτιο του 2025. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η πλήρης ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Νέοι ΚΑΔ εντάσσονται στο μέτρο

Νέοι ΚΑΔ έχουν ενταχθεί από χθες 11 Σεπτεμβρίου στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπως  αναφέρεται στην τροποποιημένη απόφαση με  υπ’ αρ. 49758/26-5-2022 (Β’ 2668) του
υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής:

«δ. Από την 11η Σεπτεμβρίου 2024 εντάσσονται υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στις υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού που αναφέρονται στον Πίνακα 2 που ακολουθεί, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της εστίασης, που αναφέρονται αντίστοιχα στον Πίνακα 3 που ακολουθεί.

 

 

 

-Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας  εδώ

-Διαβάστε τον συνοπτικό  Οδηγό του ΕΡΓΑΝΗ για την Εφαρμογή Κάρτα Εργασίας για εργοδότες ενταγμένους στην κάρτα εδώ

 

 

Exit mobile version