Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και εξαήμερη εργασία: Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα

κάρτα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα πρέπει «χτυπούν» από την Δευτέρα  1η Ιουλίου 2024 όσοι απασχολούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου.

Αναλυτικά, αυτό θα αφορά τους παρακάτω  κλάδους:

Τι ισχύει για την εξαήμερη εργασία

Η νέα ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την  1η Ιουλίου και αυτή  θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις συνεχούς ροής, που σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας.

Σημειώνεται δε πως το μέτρο της εξαήμερης απασχόλησης θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα αφορά:

Ποιους δεν αφορά 

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους  του επισιτισμού και του τουρισμού, ενώ  η εφαρμογή του απαγορεύεται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 το βράδυ έως 6 το πρωί και λειτουργούν 5ήμερο.

Ωστόσο δεν εξαιρούνται ρητά από την εφαρμογή του μέτρου οι εργαζόμενοι σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.

Πάντως το μέτρο αυτό μπορούν να το  εφαρμόσουν και επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους με την προϋπόθεση ότι μπορούν να λειτουργήσουν από Δευτέρα έως και Σάββατο επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι  απασχολούνται με καθεστώς 5θήμερης εργασίας

 

 

 

 

 

Exit mobile version