Αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και για τους επόμενους κλάδους της οικονομίας, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται πως εκδόθηκε ήδη διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και την εστίαση.
«Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 27 στο σύνολο της οικονομίας να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα. Άρα κάθε εξάμηνο, να το πω χονδρικά, θα ανακοινώνονται οι τομείς, θα μπαίνουν νέοι κλάδοι, νέοι ΚΑΔ και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται θα μπαίνουν σε πιλοτική εφαρμογή, θα εξοικειώνονται με το σύστημα και μετά θα πηγαίνουμε σε μία εφαρμογή. Το μέτρο δεν έχει κυρωτικό χαρακτήρα, γιατί υπάρχουν και υψηλά πρόστιμα για τη μη εφαρμογή. Δεν επιδιώκουμε την αύξηση των εσόδων της Επιθεώρησης Εργασίας. Εμείς θέλουμε να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να προωθούνται οι υγιείς εργασιακές σχέσεις» επισήμανε ο κ. Μηλαπίδης.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους εφαρμόζεται μέχρι στιγμής το μέτρο
Και ανέφερε τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 750.000 εργαζόμενοι που υπάγονται στην ψηφιακή κάρτα και είναι στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, στις εταιρείες security, στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στις ασφαλιστικές εταιρείες και σε μεγάλες ΔΕΚΟ. Απλά να παραθέσω ότι στα σούπερ μάρκετ, παραδείγματος χάριν, έχουμε καταγεγραμμένη αύξηση 60% στις υπερωρίες, στις τράπεζες έχουμε 38%, στη βιομηχανία έχουμε 35%. Σημαίνει σίγουρα ότι λόγω οικονομικής ανάπτυξης υπάρχει περισσότερη εργασία, η οποία όμως καταγράφεται επισήμως πλέον. Κάπου υπήρχαν αυτές οι υπερωρίες και προφανώς μπορεί και να μην πληρώνονταν. Τώρα λοιπόν που καταγράφονται, έχουν υποχρέωση οι επιχειρήσεις να τις πληρώσουν και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν για τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης» ανέφερε ο κ. Μηλαπίδης.
Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα εργαλείο και στα χέρια της Επιθεώρησης Εργασίας, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία είναι μια ανεξάρτητη αρχή η οποία μπορεί ασύγχρονα και εξ αποστάσεως εξαιτίας της διασύνδεσης της ψηφιακής κάρτας με το σύστημα Εργάνη, να διαπιστώσει αν ο εργαζόμενος Χ στην εταιρεία Ψ έκανε το ωράριό του, χτύπησε την κάρτα στην είσοδο και χτύπησε την κάρτα στην έξοδο.
«Επομένως δεν είναι θέμα επιτόπιων ελέγχων. Μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως οι έλεγχοι και νομίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερο βαθμό συμμόρφωσης σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος έπαιρναν το ρίσκο, να το πω έτσι και λόγω περιόδων αιχμής και λόγω υπερβολικής ζήτησης, δεν κρυβόμαστε, αυτό που είπατε πριν είναι σωστό, υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν περίοδοι στη χώρα που η τουριστική σεζόν είναι στο peak και υπάρχουν φαινόμενα, αυτό που και εγώ το έχω ακούσει και έχει καταγγελθεί 7 στα 7, δηλαδή να δουλεύουνε 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αυτό δεν επιτρεπόταν ούτε σήμερα από την εργασιακή νομοθεσία και φυσικά δεν θα επιτρέπεται και μετά τη χρήση της ψηφιακής κάρτας. Άρα θα πρέπει οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να ορίσουν τα χρονικά όρια της εργασίας με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. (…) Τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται, η σύγκλιση που επιδιώκουμε σε επίπεδο μισθών πρέπει να γίνει και σε επίπεδο συνθηκών εργασίας. Και είναι μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας η σεζόν η φετινή σε τουρισμό και εστίαση να κυλήσει ομαλά και να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες εργασίας» ανέφερε ο κ. Μηλαπίδης.
Για τη Σαντορίνη
Τέλος αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Σαντορίνης.
«Αυτό το οποίο κάνουμε και νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε ως ευνομούμενη πολιτεία είναι να παρακολουθούμε το φυσικό φαινόμενο. Επειδή το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από 1η Φεβρουαρίου και τουλάχιστον έως τις 3 Μαρτίου, η οικονομική δραστηριότητα στο νησί έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Δηλαδή έχουμε υποχρεώσει ως πολιτεία τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό σημαίνει σε πολύ πρακτικό επίπεδο ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές δεν δικαιούνται μισθό, λόγω της έκτακτης κατάστασης, λόγω ανώτερης συνθήκης. Έτσι λοιπόν, επειδή έχει παγώσει αυτή τη στιγμή η οικονομική δραστηριότητα, έρχεται το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για την σταθερότητα της τοπικής οικονομίας, τουλάχιστον για το διάστημα όπου θα είναι η οικονομική δραστηριότητα παγωμένη. Άρα θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις, μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, είναι θέμα ωρών, να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενούς τους. Οποιαδήποτε καταγγελία της σύμβασης θα είναι άκυρη. Δεν θα μπορεί δηλαδή κάποιος να απολύσει και βέβαια οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις θα τίθενται σε αναστολή, θα δικαιούνται μια αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ. Και θα διασφαλίζεται και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού από το κράτος, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μοντέλο είναι μοντέλο πανδημίας ή μοντέλο φυσικής καταστροφής, αλλά το κάνουμε προληπτικά πριν επέλθει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. (…) Δείχνουμε τα αντανακλαστικά που πρέπει. Ελπίζουμε το φαινόμενο να εκτονωθεί. Είναι ένα λεπτό σημείο ισορροπίας, γιατί από τη μία η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, δεν θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι σταματούν τα πάντα, γιατί είμαστε ακριβώς σε ένα μήνα προετοιμασίας για μία τουριστική σεζόν που η Σαντορίνη για τον τουρισμό είναι ένα brand name πάρα πολύ υψηλό. Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια προέχει, δεν το συζητάμε. Όμως θέλουμε να πηγαίνουμε βήμα βήμα παρακολουθώντας ό, τι μας λένε οι επιστήμονες» τόνισε.
Η πρόβλεψη που υπάρχει σε περίπτωση που το φαινόμενο δεν εκτονωθεί ή που άλλες περιοχές και άλλα νησιά βάσει Πολιτικής Προστασίας θα τεθούν για λόγους ανωτέρας βίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τότε θα εξεταστεί εκ νέου αν θα πρέπει να υιοθετηθεί το μέτρο, είπε ο κ. Μηλαπίδης καταλήγοντας.