Quantcast
ΠΣΕ: Η εξωστρέφεια πυρήνας του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου - enikonomia.gr
share

ΠΣΕ: Η εξωστρέφεια πυρήνας του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, με επίκεντρο το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόη Λαμπριανίδη. Κοινός τόπος της συνάντησης ήταν η ανάδειξη της εξωστρέφειας ως στρατηγικής επιλογής και πυρήνα του Αναπτυξιακού Νόμου, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής της χώρας και τον οριστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της προτύπου.

Σύμφωνα με το Προεδρείο του ΠΣΕ, όπως εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο ΔΣ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, την Αντιπρόεδρο ΔΣ, Κυρία Μαρίνα Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy) και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης (ADELCO): «η αποτελεσματική εφαρμογή ενός ουσιαστικά Αναπτυξιακού Νόμου, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εν λόγω Στρατηγικής και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως οριζόντια και κάθετη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία και τις κατηγορίες επενδύσεων που περιέχονται στο Νόμο. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Γενικού για ειλικρινή και σε βάθος διαβούλευση με τον εξαγωγικό κόσμο της χώρας και παραμένουμε στη διάθεσή του για ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση επί των επιμέρους ρυθμίσεων που απαιτούνται για την πολυπόθητη επανενεργοποίηση του Νομικού Πλαισίου ως άρρηκτου στοιχείου της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών και του οράματος για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης, αφού ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σημείωσε ότι «είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και ειδικά του πιο δυναμικού τμήματος αυτής, τους Εξαγωγείς. Όλοι συμφωνούμε ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Όπως επισήμανε επίσης ο κ. Λαμπριανίδης, τα κείμενα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα είναι έτοιμα έως τον προσεχή Οκτώβριο, περιλαμβάνοντας πολλές από τις προτάσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, υπέβαλλε Υπόμνημα 14 σημείων με προτάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Νόμου και τη διευκόλυνση υλοποίησης εγχώριων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:

1. Προτεραιότητα εντάξεων και ενισχυμένα ποσοστά ενισχύσεων για εξωστρεφείς επιχειρήσεις και επενδύσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση εξαγωγών και την υποκατάσταση εισαγωγών.

2. Ευέλικτες μορφές Χρηματοδότησης Επενδύσεων και υιοθέτηση σύγχρονων Χρηματοδοτικών Εργαλείων, με αξιοποίηση του λεγόμενου Αναπτυξιακού Ταμείου/Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε συνεργασία με δομές όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το ΕΤΕΑΝ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

3 Έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών, δράσεων και Επενδύσεων από 1/7/2014, ώστε να καλυφθεί το κενό που έχει προκύψει από τον Μάρτιο του 2014, οπότε και σταμάτησαν οι νέες εντάξεις.

4. Αναθεώρηση (αύξηση) ποσοστών περιφερειακών ενισχύσεων, ώστε να εναρμονίζονται με τις συνθήκες κρίσης της ελληνικής οικονομίας και ειδικά κατά την 3ετία 2011-2013.

5. Διευκόλυνση συμμετοχής επιχειρηματικών Ομίλων με Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια, δεδομένου ότι το 80% των συνολικών εξαγωγών προέρχεται από 200 μεγάλες επιχειρήσεις.

6. Προσέλκυση Επενδύσεων και για επαναλειτουργία μονάδων που έχουν παύσει δραστηριότητα, καθώς και επιλεξιμότητα εκσυγχρονισμού και επέκτασης υφιστάμενων γραμμών παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί το κρίσιμο μέγεθος παραγωγής στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

7. Μείωση ποσοστών ίδιας συμμετοχής για νεοφυείς επιχειρήσεις ή υφιστάμενες επιχειρήσεις που όμως ξεκινούν τώρα για πρώτη φορά εξαγωγική δραστηριότητα.

8. Ανάδειξη δυναμικών Εξωστρεφών Οικονομικών Τομέων, για τους οποίους θα ισχύουν πρόσθετα φορολογικά και άλλα κίνητρα επενδύσεων.

9. Υποστήριξη συνεργειών και Clusters, με συμμετοχή Συλλογικών Φορέων.

10. Προτεραιότητα αξιοποίησης εγχώριων πρώτων υλών και προϊόντων.

11. Κίνητρα δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τόπους παραγωγής των προϊόντων, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και αξιοποίηση όσων έχουν καταρτιστεί μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

12. Κίνητρα αξιοποίησης χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) για εκσυγχρονισμού εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων.

13. Αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων και επίσπευση διαδικασιών συνδεδεμένων με επενδύσεων αδειοδοτήσεων (όροι δόμησης, περιβαλλοντικές μελέτες κτλ.)

14. Παράταση υλοποίησης ήδη εγκεκριμένων Σχεδίων, προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.