Οι αυξημένες δαπάνες σε άμυνα και συντάξεις προβληματίζουν την κυβέρνηση γιατί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των επιτρεπόμενων από το Σύμφωνο Σταθερότητας αυξήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Οι πρόσθετες δαπάνες
Περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι θα χρειαστεί το 2025 για την αύξηση των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων (400 εκατ. ευρώ), αλλά και των νέων συντάξεων (περίπου 600 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι και φέτος έχει αυξηθεί κατά 400 εκατομμύρια ο λογαριασμός για τις συντάξεις πέραν των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού γιατί βγήκαν περισσότεροι εργαζόμενοι στην σύνταξη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα απονεμηθούν περίπου 30.000 περισσότερες συντάξεις από τις αναμενόμενες, λόγω του νόμου που επιτρέπει στους εργαζόμενους συνταξιούχους να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Το ίδιο φαινόμενο υπολογίζεται ότι θα παρατηρηθεί και το 2025. Όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, από 100-150 χιλιάδες άτομα το χρόνο που έβγαιναν στη σύνταξη παλαιότερα, τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 200-220 χιλιάδες.
Οι αμυντικές δαπάνες
Ακόμα 1 δισεκατομμύριο, περίπου, υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα το 2025. Τα επόμενα χρόνια το ποσό μπορεί να φτάσει τα 2 δισ., καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού της χώρας. «Έχουμε δύο “ελέφαντες στο δωμάτιο”, την άμυνα και τις συντάξεις», σχολιάζει πηγή της εφημερίδας στο οικονομικό επιτελείο, εξηγώντας τα περιορισμένα περιθώρια που απομένουν για παροχές.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, το όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Στα 2 δισ. ευρώ των συντάξεων και των αμυντικών δαπανών του 2025 πρέπει να προστεθούν μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και φυσικά θα εφαρμοστούν, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
Διαπραγμάτευση με Ε.Ε.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαπραγματευθεί, βεβαίως, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των πρωτογενών δαπανών. Η διαπραγμάτευση θα γίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου και αναμένεται να κλείσει τον Σεπτέμβριο. Δεν προβλέπεται, όμως, να υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση ως προς τις δαπάνες.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ σχολιάζοντας τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχει επισημάνει ότι «αν θέλουμε να δώσουμε κάπου, από κάπου πρέπει να κόψουμε». Γενικώς η φιλοσοφία του είναι ότι το σημαντικότερο είναι να διατυπώσει η κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το που θέλει να οδηγήσει τη χώρα και να το υπηρετήσει με τις πολιτικές της. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε θέματα όπως η προστασία από την κλιματική αλλαγή, το στεγαστικό και το δημογραφικό.
Το δημογραφικό
Ειδικά για το δημογραφικό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζεται πακέτο με μέτρα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία κ.λπ., που αποσκοπούν στην εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή. Επίσης, μέτρα θα εξαγγελθούν και για το στεγαστικό, μεταξύ άλλων για το νέο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb.
Πάντως, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ούτως ή άλλως την χορήγηση επιδόματος τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και σε ευάλωτες ομάδες. Το επίδομα αυτό θα πληρωθεί από την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Αναζητούνται 400 εκατ.
Εν τω μεταξύ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να αναζητάει άλλα 400 εκατ. ευρώ φέτος για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιούχων και έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παρά την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ, οι πρόσθετες ανάγκες είναι 1 δισ. ευρώ.