Προβόπουλος: Διασφαλίσαμε τις καταθέσεις, δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο

Στη διασφάλιση των καταθετών, καθώς και στην επιτυχή αναδιάταξη και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της οποίας το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στην θητεία του ως διοικητής στην ΤτΕ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2014, μια περίοδο η οποία –όπως τόνισε– χαρακτηρίστηκε από τεράστιες προκλήσεις, πρωτόγνωρους κινδύνους και μεγάλες αβεβαιότητες, η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να εξασφαλίσει στις εμπορικές τράπεζες επαρκή ρευστότητα σε μια παρατεταμένη φάση μεγάλων καταθετικών εκροών. Παράλληλα, μπόρεσε να διαχειριστεί με ετοιμότητα τον εφοδιασμό των τραπεζών με μετρητά, αποκλείοντας έτσι περιστατικά που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καταστάσεις τραπεζικού πανικού.

Παράλληλα, η ΤτΕ κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιατάξει αναίμακτα το τραπεζικό σύστημα, χωρίς κανένας καταθέτης να υποστεί την παραμικρή απώλεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή ροή των τραπεζικών εργασιών, αλλά και να εκμηδενίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, μπόρεσε να αποτρέψει μια ανοιχτή τραπεζική κρίση, που θα έσπρωχνε μοιραία τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, “ανοίγοντας την πόρτα της κολάσεως”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η συμβολή της ΤτΕ στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο στόχο της τραπεζικής εποπτείας, μπορεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος. “Το ατύχημα, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει την χώρα σε κατάρρευση, αποφεύχθηκε. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , μια εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη διαδικασία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χωρίς απώλειες για τους καταθέτες , όπως επώδυνα βίωσε η Κύπρος”.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι τράπεζες υποβλήθηκαν 4 φορές σε αυστηρά stress tests με τη συνδρομή συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, ενώ τις δύο από τις 4 φορές η άσκηση έγινε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Η στρατηγική μας υλοποιήθηκε επιτυχώς. Οι μεν συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποίηθηκαν από το ΤΧΣ,οι τρείς μάλιστα και με ιδιωτική συμμετοχή την Άνοιξη του 2013. Σε μεταγενέστερη φάση και μετά την διενέργεια νέων stress tests, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν (την άνοιξη του 2014) και πρόσθετα κεφάλαια (8,4 δις. ευρώ), εξολοκλήρου αυτή την φορά από ιδιώτες μετόχους. Αυτό μάλιστα αποτελούσε για μας τεράστια επιτυχία, γιατί είχαμε συγκρουστεί με το ΔΝΤ ως προς το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων.
“Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε και ανακεφαλαιοποίηθηκε επιτυχώς, με απόλυτη προστασία τωνκαταθετών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας . Μάλιστα το κόστος αυτής της πολιτικής αποδείχθηκε τελικά χαμηλότερο του αρχικά σχεδιασθέντος , αφού επιστράφηκε στο EFSF ως μη χρησιμοποιηθέν ένα ποσό της τάξης των 11 δις ευρώ από το πακέτο των 50 δις ευρώ. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή μόνο 39 δις ευρώ” τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για χορηγήσεις δανείων σε κόμματα ή ΜΜΕ.


Exit mobile version