Quantcast
Προτροπή της BoA σε Ελλάδα- δανειστές: Μην αφήσετε να πάρουν άσχημη τροπή τα πράγματα - enikonomia.gr
share

Προτροπή της BoA σε Ελλάδα- δανειστές: Μην αφήσετε να πάρουν άσχημη τροπή τα πράγματα

δημοσιεύτηκε:

Δύσκολο να επανέλθει ο κίνδυνος ενός Grexit τονίζει ανάλυση της Bank of America. Σε αυτή το βασικό της σενάριο είναι το θετικό, ότι δηλ. αν η Ελλάδα αποδεχθεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμάται πως η ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί το β’ εξάμηνο του έτους.

Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων (NPLs), το οποίο θα επιτρέψει στους ιθύνοντες τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Παράλληλα, η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν ρεαλιστικά τα μέτρα που θα λάβουν για την διευθέτηση του χρέους, στη βάση πάντα τις προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνει η Bank of America (BoA) κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιες εμπλοκές.

Σενάριο 1: Να υπάρξει συμφωνία αλλά η ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο των μέτρων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση πιθανόν να ολοκλήρωνε την αξιολόγηση.

Σενάριο 2: Να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε η Ελλάδα να κινδύνευε να μην έχει να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάμβανε πρωτοβουλία στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ή να άλλαζε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις νέες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνει η Bank of America, δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι (πχ  Grexit), καθώς ακόμη και σε αυτά τα δύο αρνητικά σενάρια η πιο πιθανή επίπτωση θα ήταν οι πρόωρες εκλογές.

Η Bank of America κλείνει την ανάλυσή της με μια προτροπή προς όλες τις πλευρές, να μην αφήσουν τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή. Πιθανή αποτυχία συμφωνίας δεν θα οδηγούσε σε Grexit και ίσως να προκαλούσε αναστάτωση βραχυπρόθεσμα.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πάντα τηρούσε τις δεσμεύσεις της και ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις, παρά τις μακρές καθυστερήσεις. Μάλιστα, τώρα γνωρίζει ότι μια αξιολόγηση θα της έφερνε πολλά “δώρα”…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.