Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο φέρνει ραγδαίες αλλαγές στον τομέα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όσοι δε, έχουν κόκκινα δάνεια και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τις 30 Απριλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον “πέλεκυ” των πλειστηριασμών. Υπάρχει όμως, λύση και προστασία για τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες
Γράφει στο enikos.gr η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη
“Μία τυχαία Πέμπτη, Ιούνιος του 2020: Κάπου στην Αθήνα ο Χ. προσπαθεί να ρυθμίσει το δάνειο του. Ένα δάνειο που έλαβε το 2005 για την αγορά της πρώτης και κύριας κατοικίας του. Απέναντι του δεν βρίσκεται η τράπεζα αλλά ένα ξένο fund. Του ζητούν τη μηνιαία καταβολή ενός μεγάλου –για τις δικές του οικονομικές δυνατότητες – χρηματικού ποσού για τα επόμενα δέκα έτη.
Ο Χ. αδυνατεί να ανταποκριθεί. Αυτός μόνο εργάζεται και τα 1.000 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως δεν επαρκούν για την επιβίωση της οικογένειας του και την ταυτόχρονη αποπληρωμή του δανείου του.
Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα γι΄αυτόν. Η σύζυγός του απoλύθηκε και ο δικός του μισθός μειώθηκε δραματικά. Προσπάθησε να ρυθμίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Υπέγραφε τη μία ρύθμιση μετά την άλλη, αλλά ποτέ δεν βρήκε μία πραγματικά βιώσιμη λύση. Ποτέ δεν του προσφέρθηκε μία πραγματικά βιώσιμη λύση.
Το ξένο fund, εφαρμόζοντας τους νέους πτωχευτικούς νόμους, εκπλειστηριάζει την πρώτη , κύρια, μοναδική του κατοικία.
Τον διαβεβαιώνει ότι από σήμερα δεν οφείλει τίποτα, αλλά δεν του ανήκει και τίποτα. Του δίνει βέβαια τη δυνατότητα να συνεχίσει να μένει στο σπίτι αυτό έναντι ενοικίου, αλλά δεν θα είναι το δικό του σπίτι πια, του λένε βλέπεις “το σπίτι δεν ήταν ποτέ πραγματικά δικό σου “.
Αυτή θα είναι η εικόνα για τους οφειλέτες εκείνους που δεν θα κατορθώσουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την 1η Μάιου 2020. Οι ραγδαίες αλλαγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον τομέα της προστασίας της πρώτης κατοικίας προλειαίνει το έδαφος για αθρόους πλειστηριασμούς χωρίς νομικά μέσα προστασίας ακόμη και των οικονομικά αδύναμων οφειλετών.
Ειδικότερα, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο εισάγει την έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας», καθώς οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη θα χάνουν μεν το σύνολο της περιουσία τους, θα αποκτούν όμως τη δυνατότητα να ξεκινούν από το μηδέν χωρίς χρέη.
Η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα βρίσκονται αναρτημένα προς επεξεργασία από τους πιστωτές όλα τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη και με βάση αυτά θα του προτείνεται μία ρύθμιση με ένα διαφοροποιημένο δοσολόγιο από πιστωτή σε πιστωτή.
Στην περίπτωση που θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην προτεινόμενη ρύθμιση θα οδηγείται αναγκαστικά σε πτώχευση, δηλαδή σε απώλεια όλης της περιουσίας του ακόμα και της πρώτης κατοικίας του.
Ποια είναι λοιπόν η λύση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας; Να ρυθμίσουν ΟΛΟΙ οι οφειλέτες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τους προσεχείς μήνες. Είναι η τελευταία ευκαιρία.
Από την 1η Μαίου 2020 η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα κατάσταση , ασύλληπτη μέχρι πριν λίγους μήνες. Καμία προστασία, ακόμα και για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο για να συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτό που ως τώρα αποκαλούσαν σπίτι τους”