Τη δυνατότητα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη και τη θεσμοθέτηση το 2020 του νέου πτωχευτικού νόμου έχουν οι δανειολήπτες.
Μερικές, από τις επιλογές αυτές είναι μεταξύ άλλων:
Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Και άλλη είναι να παραδώσει το ακίνητο του ο δανειολήπτης στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο Φορέας αυτός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του 2023 και σε αυτόν θα μπορεί να ενταχθεί μόνο ευάλωτος που θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά, όπως:
- Να είναι από 7.000 έως και 21.000 ευρώ το εισόδημα του ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη,
- Να μην υπερβαίνει το το ποσό των 120.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας του, ενώ έως 180.000 ευρώ θα είναι εάν έχει προστατευόμενα μέλη.
- Να μην υπερβαίνουν το όριο των 7.000 ευρώ οι καταθέσεις, ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Επίσης επισημαίνεται πως το κράτος δίνει στον παραπάνω ευάλωτο μια επιδότηση της τάξεως από 70 ευρώ και φθάνει έως και τα 210 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη. Οι παραπάνω δανειολήπτες θα μισθώνουν την πρώτη τους κατοικία από τον Φορέα για 12 χρόνια. Και στο τέλος της 12ετίας οι οφειλέτες θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία, με την προϋπόθεση ότι έχουν ανακάμψει οικονομικά. Η εξαγορά θα γίνεται στην εμπορική αξία που θα έχει το ακίνητο στο τέλος της χρονικής περιόδου.