Την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από τις τράπεζες και να έχουν «διπλό» κέρδος -μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων- έχουν χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια: Μετά την διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων οι δικαιούχοι επιδότησης έγιναν περισσότεροι, όμως θα πρέπει να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης. Τα ίδια «νοικοκυριά» θα δουν τις δόσεις τους όχι μόνο να επιδοτούνται, αλλά και να παραμένουν σταθερές ακόμη και αν τα επιτόκια αυξηθούν εκ νέου.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας: Η έκδοση της βεβαίωσης ενεργοποιήθηκε και μπορεί να γίνει με υποβολή αίτησης στο link: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete
Πόσο «άνοιξαν» εισοδηματικά και περιουσιακά όρια
Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.
«Άνοιξαν» ακόμη τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ.
Όσον αφορά στους άγαμους το εισόδημα έχει ως «ταβάνι» τα 9.100 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – 9.100 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη – 13.650 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος – 18.200 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη – 22.750 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω -27.300.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της αίτησης
Η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια.
Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
Η πλατφόρμα η οποία θα υποδεχθεί τα αιτήματα των δανειοληπτών που θέλουν να επιδοτηθούν λόγω των αυξήσεων στις δόσεις τους είναι η https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete.
Ποιοι θα βγουν «διπλά» κερδισμένοι
Διπλά κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν δικαίωμα να ενταχθούν τόσο στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων που ήδη «τρέχει», όσο και στο πρόγραμμα «ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών» που ήδη ενεργοποιήθηκε μέσα στον Μάιο. Στο πρόγραμμα ανταμοιβής εντάσσονται όλοι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών) που:
- εκταμίευσαν το δάνειό τους έως 31/12/2022 και
- το δάνειο δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με άλλα λόγια είναι συνεπείς.
Για την υιοθέτηση του προγράμματος θα εφαρμοστεί το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε κατά την 31/03/2023 μειωμένο κατά 0,2% και έτσι δεν θα επηρεαστούν οι δικαιούχοι από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς που τυχόν προκύψουν μέσα στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών.
Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοχοι δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για διάστημα 1 έτους θα απολαμβάνουν τα προνόμια του σταθερού επιτοκίου.
Για να διατηρηθεί όμως η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Εφόσον, όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα του 1 έτους προκύψουν μειώσεις των επιτοκίων, τότε θα «κουρευτούν» ανάλογα και οι δόσεις των εν λόγω δανείων. Το «πάγωμα» στις δόσεις των δανείων ξεκινά με την καταβολή του Μαΐου.