Πρόταση για τη δημιουργία ταμείου κυκλικής οικονομίας

Πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου ταμείου κυκλικής οικονομίας κατέθεσε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, στη διάρκεια σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Green Agenda και της Συμεών Τσομώκος ΑΕ, με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία».

«Απευθυνόμαστε προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την προώθηση του νευραλγικού αυτού τομέα, της κυκλικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο ίδιος τόνισε ότι η πράσινη οικονομία συνδέεται με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και γνωστοποίησε ότι «μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου αριστείας αγροδιατροφής στη χώρα».

Παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως «ομάδα φοιτητών έχει καταφέρει να κατασκευάσει μια συσκευή ενέργειας από υπόλειμμα αγροτικού προϊόντος. Το δοκιμάσαμε, και μάλιστα το κόστος επένδυσης μπορεί να αποσβεστεί σε ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη συσκευή παίρνει υπόλειμμα και παράγει ενέργεια και νερό». Όπως επισήμανε, το προαναφερόμενο συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης.

Η κυκλική οικονομία σε αγροτικό και τουριστικό τομέα

Τη βαρύνουσα σημασία της κυκλικής οικονομίας για τον αγροτικό τομέα, επισήμανε από την πλευρά του ο σύμβουλος Ανάπτυξης της Gaia Επιχειρείν, Βασίλης Κάππας, ενώ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ΕΕ για την παραγωγή βιομάζας και της διαχείρισης αποβλήτων, την αναθεώρηση του κανονισμού για χρήση λιπασμάτων και την ανακύκλωση νερού.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος κατέθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τέσσερις προτάσεις για την αγροτική πολιτική και την κυκλική οικονομία, που είναι οι εξής: ολιστικός σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση των καταναλωτών που αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση, αναγνώριση σήμανσης και τη βασική αρχή της διαλογή στην πηγή, αξιολόγηση αποβλήτων και απόδοση της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων.

«Η κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό κομμάτι στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Η καινοτομία και οι καλές πρακτικές αποτελούν προτεραιότητά μας. Η σχολή μας, από την ίδρυση της έχει υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ως ένα ζωντανό εργαστήριο κυκλικής οικονομίας, ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές ολοκληρωμένου αγροκτήματος με βιωματικές εμπειρίες», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Πάνος Κανέλλης.

Στην πλεονεκτική θέση της Ελλάδας λόγω της ευέλικτης δομής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κουιμτζή, Θανάσης Κουιμτζής και τόνισε ότι σήμερα πολλές βιομηχανίες διάφορων προϊόντων εξετάζουν να δώσουν «δεύτερη ζωή» σε προϊόντα με την αξιοποίησή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Rolls-Royce και την κατασκευή τουρμπίνων αεροπλάνων, τονίζοντας ότι η νέα τάση της βιομηχανίας είναι να μην παραδίδει νέες μηχανές αεροπλάνων, αλλά να κατασκευάζει νέα προϊόντα από την επαναχρησιμοποίηση προηγούμενων.

Το καινοτόμο παράδειγμα της εταιρείας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού το οποίο υπηρετεί την κυκλική οικονομία προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παρουσίασε από την πλευρά της η χημικός μηχανικός ΜSc και διευθύντρια παραγωγής της BioSolids ΑΕ, Δέσποινα Κόϊου.

«Η κυκλική οικονομία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, γι’ αυτό υπολογίζουμε και σκεφτόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η αξιοποίηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδόχων θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη, στον νομό Χαλκιδικής 20 ξενοδοχεία έχουν λάβει τη σχετική περιβαλλοντική πιστοποίηση».


Exit mobile version