Quantcast
Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία - Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώνουν λάθη - enikonomia.gr
share

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώνουν λάθη

δημοσιεύτηκε:

Τέλος χρόνου σήμερα για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων.

Οι δηλώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών εφόσον δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος θα «αντληθούν» αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) αφήνοντας εκτεθειμένους όσους δεν έριξαν μια «δεύτερη ματιά» στα ποσά που είχαν αποτυπωθεί στο ηλεκτρονικό έντυπο.

Και αυτό γιατί εάν τους «ξέφυγαν» λάθη θα χρειαστεί να τα διορθώσουν εκ των υστερών για να προλάβουν τυχόν πρόστιμα ή «φουσκωμένο» φόρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή την στιγμή με τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχουν υποβληθεί 3,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και σε αυτό το πλήθος θα ενσωματωθούν σήμερα άλλες σχεδόν 700.000 δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στα χέρια της ΑΑΔΕ θα βρίσκονται περίπου 4,2 εκατ. φορο-δηλώσεις με τις υπόλοιπες να αναμένεται να υποβληθούν ως τις 26 Ιουλίου. Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών «ξεκαθαρίζει» πως δεν θα δοθεί παράταση στην διαδικασία.

 Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Όσοι πάντως από μισθωτούς και συνταξιούχους δουν τις φορολογικές τους δηλώσεις να αντλούνται «αυτόματα» από την υπηρεσία, αν δεν τις έχουν «τσεκάρει» ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκ των υστέρων διορθώσεις και αν μάλιστα το αμελήσουν και πολύ ενδέχεται να τους επιβληθούν και πρόστιμα αν υποβάλουν καθυστερημένα την τροποιητική.

Η ΑΑΔΕ δίνει τις ακόλουθες οδηγίες στους φορολογούμενους, για τους οποίους οι δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθεί:

  • Εφόσον θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους.  Αυτή οριστικοποιείται από την ΑΑΔΕ σήμερα Τρίτη 2/7/2024.
  • Εάν τα στοιχεία είναι ελλιπή ή δεν είναι ακριβή, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της, στις 26/7/2024. Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα 1/7/2024 είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν αρχική δήλωση, ενώ από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
  • Για περαιτέρω διευκόλυνση τους να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωσή τους. Από τις 21/6/2024 το αρχείο προεκκαθάρισης της δήλωσης είναι άμεσα διαθέσιμο και στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ myAADEapp.

Που μπορεί να έχουν γίνει λάθη

Όπως προαναφέρθηκε, αν η δήλωση χρειάζεται διόρθωση, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση έως την 26η Ιουλίου. Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά την λήξη της προθεσμίας της 26ης Ιουλίου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Οι φορολογούμενοι οφείλουν να «τσεκάρουν» τι στοιχεία έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ και να ελέγξουν αν συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν οι ίδιοι. Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι λαθών:

  • Στα ποσά των κωδικών 049-050 των οικογενειακών δαπανών με αποτέλεσμα να μην υπολογιστεί εν μέρει ή εν όλω η μείωση του φόρου εισοδήματος.
  • Στα στοιχεία που συνθέτουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, με τον κίνδυνο να υπολογιστεί υψηλότερη, από την κανονική.
  • Στα στοιχεία των ακινήτων, για την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, για τα οποία τα στοιχεία αντλούνται από τις περυσινές δηλώσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.