Quantcast
Προσωπική διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις από το 2025 - enikonomia.gr
share

Προσωπική διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις από το 2025

δημοσιεύτηκε:

Από το 2025 σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχους που έχουν μείνει με υπόλοιπα προσωπικής διαφοράς θα έχει αύξηση στην σύνταξή του  ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα περιμένουν τις αυξήσεις του 2026 και του 2027.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αντί αυξήσεων όμως και όσο θα εξακολουθεί να υπάρχει προσωπική διαφορά, θα λαμβάνουν το εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς, που για το 2025 θα είναι ενισχυμένο ως τα 300 ή και 400 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις.

Όσο μικρότερο είναι το υπόλοιπο της διαφοράς τόσο πιο κοντά είναι και η οριστική κατάργησή της.

Σε καλύτερη θέση είναι οι συνταξιούχοι με περισσότερα έτη ασφάλισης (π.χ. 39 και 40 έτη) και υψηλότερη σύνταξη (άνω των 1.200 ευρώ), καθώς ακόμη και με μέσες αυξήσεις 3% θα σβήσουν πιο γρήγορα την προσωπική διαφορά από τους υπόλοιπους. Ήδη, όπως φαίνεται στους πίνακες, οι μισοί από τους παλαιούς συνταξιούχους με 39 και 40 έτη έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό και τις αυξήσεις του 2023 και του 2024.

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα φύγει η προσωπική διαφορά είναι το ποσοστό αύξησης που θα έχουν οι συντάξεις για τα επόμενα έτη.

Με το σημερινό μίγμα, δηλαδή αύξηση ίση με το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης, τα ποσοστά που προκύπτουν για την αύξηση των συντάξεων κινούνται πέριξ του 3%. Με μια μέση αύξηση 3% και για τα επόμενα έτη, οι συνταξιούχοι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται από το 2025, εφόσον το υπόλοιπό της είναι γύρω στα 30 με 40 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα περιμένουν την αύξηση του 2026 ή και επόμενων ετών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.