Quantcast
Προσεισμικός έλεγχος: Πόσο κοστίζει για τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών - enikonomia.gr
share

Προσεισμικός έλεγχος: Πόσο κοστίζει για τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών

δημοσιεύτηκε:

Ακριβά κοστίζει στις πολυκατοικίες ο προσεισμικός έλεγχος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  το κόστος κυμαίνεται από 800 – 1.200 ευρώ.

Το ποσό θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία παλαιότερης  κατασκευής που επιθυμεί  ιδιωτικά να προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό ‘Ελεγχο με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν πως η κάθε εταιρία έχει τις δικές της τιμές κόστους και ανάλογα με τα ευρήματα τα ποσά αυξάνονται.

«Το 95% των κτιρίων που θα προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο δεν θα χρειαστεί Δευτεροβάθμιο και αυτό γιατί  οι κατασκευές της χώρας είναι σε αρκετά καλά επίπεδα»,  τονίζει στην εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” ο πρόεδρος  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός. Όσον αφορά το κόστος, όπως εξηγεί αν μια πολυκατοικία είναι 1.000 τ.μ το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στους πολιτικούς  μηχανικούς που θα κάνουν τον έλεγχο είναι περίπου στα 1000 ευρώ  ωστόσο  οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Μάλιστα το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί αν η διαδικασία πάει στο στάδιο και χρειαστούν παρεμβάσεις.

Το κόστος για τις πολυκατοικίες

Ερωτηθείς για το κόστος σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα, όπως τη δεκαετία του ΄60 ή του ’70,  εξήγησε ότι μπορούν να καλέσουν πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι εντός μιας ημέρας θα ολοκληρώσουν  τον  έλεγχο. Το κόστος κυμαίνεται στα 800 -1200 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης μονοκατοικίας επιθυμεί το ίδιο, το ποσό είναι σαφώς  μικρότερο, με παράγοντες της αγοράς να το προσδιορίζουν περίπου στο 1  ευρώ ανά τ.μ.

Στο διαδικαστικό κομμάτι υπάρχουν 3 επίπεδα:

«Ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός  Έλεγχος ο οποίος είναι ταχύς  οπτικός έλεγχος που βλέπεις  τις  προσαρμογές σε ένα κτίριο αν υπάρχει προσθήκη, τα σημεία  του δοκαριού που ενώνονται τα κτίρια αυτά αν αποτελούνται από μέρη που έχουν χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους  κ.α

Αφού συμπληρώσεις το 10 σέλιδο δελτίο αποστέλλεται στον ΟΑΣΠ και αποφασίζει αν απαιτείται και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος.

Κατά τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο  βλέπουμε τα στοιχεία  που προτείνει ο ΟΑΣΠ ότι πρέπει να ελεγχθούν και στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα τα υποβάλλουμε εκ νέου στον ΟΑΣΠ, ο οποίος  θα μας πει αν πρέπει να πάμε σε Τριτοβάθμιο Έλεγχο που σημαίνει νέα μελέτη στατική για το κτίριο και τι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν», τονίζει.

Εκτός από μεγάλη μερίδα δημοσίων κτιρίων που δεν έχει προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο  δεν υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου και για τα κατηγορίας 1 και 2 αυθαίρετα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.