Quantcast
Προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2024: Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει - Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2024: Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει – Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα στήριξης καθαρού δημοσιονομικού  κόστους ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Μερικά από αυτά προβλέπεται να είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, η χορήγηση του  youth pass στους πολίτες  που θα ενηλικιώνονται αλλά και η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίζουν τα  σπίτια τους  έναντι φυσικών καταστροφών. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν όμως και επιπλέον μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους πολίτες,  τα οποία όμως θα είναι στοχευμένα και θα έχουν μικρό δημοσιονομικό κόστος.

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς  να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του προσχεδίου του  κρατικού προϋπολογισμού του 2024. Και οι προτάσεις τους  θα πρέπει να βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει το Γενικό Λογιστήριο καθώς οι νέες οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες αυξάνονται κατά 4 δισ. ευρώ.

Ποια μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024

Μια σειρά από μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται εφαρμοστούν από το 2024, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μερικά από αυτά αναμένεται να είναι:

  • η περιστολή της φοροδιαφυγής προκειμένου να εισπράττει η κυβέρνηση σταδιακά το  50% των εσόδων που χάνεται σε ετήσια βάση.
  • οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ψηφιακό χαρτόσημο, η βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα  περιλαμβάνονται  στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης.

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύπτει όπως επιθυμεί αλλά θα κατευθύνεται στη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που γίνονται για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης  η Κομισιόν θα ελέγχει από το 2024 τις καθαρές  πρωτογενές δαπάνες και θα θέτει ως στόχο να μην υπερβαίνει η αύξηση αυτή το 2,6% για την Ελλάδα.

Πάντως η  χώρα μας θα κινείται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ευρώπη αναφορικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ελλάδα αναμένεται να έχει το 2024  πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 3% από 2,3% που εκτιμάται φέτος, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ, ενώ  ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,4% από 4% φέτος. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία  έτσι ώστε σε περίπτωση υπεραπόδοσης της οικονομίας, να μπορεί αυτή να διατεθεί για αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνική πολιτική, χωρίς  όμως να προκαλεί αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.