Quantcast
Προς μερική επαναφορά δώρων και κατάργηση προσωπικής διαφοράς - Τι εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Προς μερική επαναφορά δώρων και κατάργηση προσωπικής διαφοράς – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο για τη σταδιακή «ανάταξη» μισθών και συντάξεων μέσα στην επόμενη διετία, με μερική επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος αδείας σε μισθούς και συντάξεις και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενδεχόμενα από τον ερχόμενο Απρίλιο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παραπολιτικά», τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο για μείωση της προσωπικής διαφοράς σε μεγάλους μισθούς και συντάξεις, αλλά και ολική κατάργησή της στα μικρότερα ποσά, ενδεχόμενα από την 1η Απριλίου, οπότε θα χορηγηθεί και το ποσοστό της αύξησης στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις συντάξεις, το μέτρο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026, καθώς οι αυξήσεις δόθηκαν φέτος. Με το μέτρο που θεσπίστηκε με τον Νόμο Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι έχουν στερηθεί μια σωρευτική αύξηση κατά 13,15% από το 2022. Το κόστος από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2026 υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία αντέχει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι το ετήσιο πλεόνασμα φέτος υπολογίζεται στα 950 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, δημοσιονομικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι προσφυγές στο ΣτΕ από την ΑΔΕΔΥ και τις οργανώσεις συνταξιούχων για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αντίστοιχα στις συντάξεις (ετοιμάζουν προσφυγή το ΕΝΔΙΣΥ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιουχικών Οργανώσεων), με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να αποκλείει την πλήρη ενσωμάτωσή τους, αλλά να βάζει στο τραπέζι διάφορα σενάρια που αφορούν τη μερική επαναφορά τους.

Όπως αναφέρουν τα “Παραπολιτικά”, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς μιλά για ένα δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 3 δισ. ευρώ, γεγονός ιδιαίτερα απαγορευτικό με τις εύθραυστες οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα και μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, εξετάζεται το μέτρο της μερικής επαναφοράς σε μισθούς και συντάξεις από το 2027, με το μισό δημοσιονομικό κόστος (1,5 δισ. ευρώ) όπως ίσχυε μέχρι το 2012. Δηλαδή, 250+250+500 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200+200+400 ευρώ για τους συνταξιούχους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.