Ενοικίαση σπιτιών με εξασφαλισμένο, προπληρωμένο ενοίκιο για ένα χρόνο και μπόνους μικρές επισκευές. Το πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε αιτούντες άσυλο επεκτείνεται και σε άλλους δήμους, δίνοντας στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα περισσότερο αξιοπρεπούς διαβίωσης και στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να αξιοποιήσουν διαμερίσματα που σε άλλη περίπτωση θα παρέμεναν κλειστά.
Το σύνολο του προγράμματος αφορά τη δημιουργία και υποστήριξη 22.000 θέσεων σε διαμερίσματα έως το τέλος του χρόνου, ενώ το σύνολο της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους φτάνει τα 93,5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να παραταθεί και το 2018, ενώ ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2019, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έως τώρα, ως εταίροι συμμετέχουν οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και η Κρήτη και περίπου 14 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
Χθες ωστόσο και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας υπέγραψε σχετική σύμβαση με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (φορέας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα), ενώ σύντομα αναμένεται να υπογράψουν σύμβαση και οι Δήμοι Τρικκαίων, Καρδίτσας και Λάρισας.
Οι εταίροι (δήμοι, ΜΚΟ) καλούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών τους οι οποίοι θα ήθελαν να νοικιάσουν τα οικήματά τους να το δηλώσουν στον δήμο. Αναζητούνται διαμερίσματα 60-120 τετραγωνικών μέτρων στα οποία, εφόσον χρειάζεται, μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις με έξοδα τα οποία θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, όπως και τυχόν επισκευές που θα χρειαστούν μετά την ολοκλήρωσή του.
Η κ. Δέσποινα Σπανούδη, αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, εξηγεί ότι δεν αποκλείονται και μεγαλύτερα ακίνητα, «ωστόσο το υψηλότερο ενοίκιο που έχει προβλεφθεί είναι 400 ευρώ. Ομως το μίσθωμα προκαταβάλλεται συνολικά έως το τέλος του χρόνου, ενώ βέβαια πληρώνονται και οι λογαριασμοί. Επίσης, σε κάθε διαμέρισμα προβλέπεται ανώτατος αριθμός φιλοξενουμένων έως έξι άτομα», τονίζει.
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας αναζητεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, 40 διαμερίσματα στα οποία προβλέπεται να φιλοξενηθούν έως 240 άτομα. Παράλληλα, κάθε δήμος που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μπορεί να προσλάβει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς και φροντιστές διαμερισμάτων) που θα αναλάβουν την καθοδήγηση και τη φροντίδα των ωφελουμένων.
Σε όσους μείνουν στα διαμερίσματα προβλέπεται επίσης ότι θα δίνονται προπληρωμένες κάρτες ώστε να ψωνίζουν χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν στην ελεημοσύνη για να επιβιώσουν. Από την πλευρά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η κ. Στέλλα Νάνου σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ότι από τις αρχές του 2016, οπότε και ξεκίνησε η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, έως τώρα, πάνω από 30.000 ωφελούμενοι έχουν εξυπηρετηθεί, πολλοί από τους οποίους ήδη βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή