Προϊόντα: Θα μειωθεί και το επόμενο διάστημα ο ΦΠΑ ή θα καταργηθεί ; Η απάντηση Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το εάν θα μειωθεί και το επόμενο διάστημα ο ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ή για το εάν θα καταργηθεί ρωτήθηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσιονομικά η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε και για μικρό χρονικό διάστημα απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να γίνει αυτό.

« Πείτε ότι εφαρμόζουμε τη μείωση του ΦΠΑ για μικρό χρονικό διάστημα, τότε δεν θα πρέπει να αυξηθούν πάλι οι τιμές; Δείτε τι κάναμε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Επίκαιρο ζήτημα.  Λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ στις 30 Ιουνίου και πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Μειώθηκαν οι τιμές στον καφέ;

Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά δεν μειώθηκαν οι τιμές σε πάρα πολλά καφέ. Άρα έχουμε την καλύτερη απόδειξη ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στον καταναλωτή. Θα με ρωτήσετε θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στον καφέ; Θα σας πω πως θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε αυτή την συγκυρία έχουμε την αύξηση της πρώτης ύλης στον καφέ. Εάν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ, τότε είναι βέβαιον ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Αυτό δεν αμφισβητείται» είπε και πρόσθεσε  «το  ζήτημα για εμάς του ΦΠΑ θα ήταν πολύ ευχάριστο και ωραίο. ..και εμείς θέλουμε  να είμαστε ευχάριστοι …να πούμε βεβαίως ότι το κάνουμε (εν μείωση του φόρου) μετά όμως  θα αναμετρηθούμε με τις συνέπειες μιας πολιτικής  με πολλαπλάσιο κόστος για τον Έλληνα πολίτη» .

Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ

Επίσης μίλησε για το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ. « Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία .Όποιος εισηγείται αυτή την μείωση  είτε είναι αντιπολίτευση  είτε είναι βιομήχανοι  είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ  να κοιτάξουν να δουν τι μπορεί οι ίδιοι να κάνουν .. στα δικά τους περιθώρια κέρδους . Και όταν θέλουν να δώσουν συμβουλή στην κυβέρνηση για τα δημόσια οικονομικά τότε να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αφήσουμε ή ποια επιδόματα θα πρέπει να μειώσουμε. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα .Θα περάσει η μείωση της τιμής στο προϊόν; Αυτό μπορεί να είναι και ζήτημα ελέγχου. Εγώ δεν αναφέρομαι πρωτίστως σε αυτό ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version