Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: Μόνη διέξοδος οι παραγωγικές επενδύσεις για να αλλάξει σελίδα η χώρα

«Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς πρόοδος και παγιώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης στην ετήσια γενική συνέλευση.

Αναφέρθηκε «στην προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επιμονή και συνέπεια, τα τελευταία δύσκολα χρόνια, για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων επ’ ωφελεία της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και των μελών του» και υπογράμμισε ότι «οι παραγωγικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει σελίδα η χώρα και είναι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς στόχους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Μόνο μέσω παραγωγικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν πλέον δουλειά οι νέοι στη χώρα τους, να μειωθεί η ανεργία και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επαναπατριστούν οι νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα (brain drain) κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο κ. Μαΐλλης αναφέρθηκε στο μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. «Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση στοχεύει στο να αποκτήσει η χώρα ειδικευμένο προσωπικό και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα παρακάτω :

1. Το «MENDI», το πρώτο πιλοτικό έργο Διττής Εκπαίδευσης, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (σε συνεργασία με άλλους εταίρους και με τη συγχρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, της DEKRA Akademie και του ΟΑΕΔ), στον τομέα του τουρισμού. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, για το γεγονός ότι το 91% των αποφοίτων αυτών έχουν απορροφηθεί από την αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

2. Μέσω του «VETnet», το Επιμελητήριο ανέλαβε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τον ΟΣΕ, πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης (μέχρι στιγμής για τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων) και σήμερα εκπαιδεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 125 νέοι.

3. Το πιο πρόσφατο, στον τομέα των «Πράσινων Επαγγελμάτων», είναι το πρόγραμμα «GRAEDUCATION», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

4. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποφάσισε μάλιστα να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. «Το “DUAL HELLAS” πρόκειται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2018. Οι άξονες, στους οποίους κινείται το πρόγραμμα είναι δύο: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», υπογράμμισε ο κ. Μαΐλλης.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version