Πριν από την 1η Αυγούστου στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ – Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει

οικονομία

Πριν από την 1η Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στο αφορολόγητο, τις αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, τον  ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος , το youth pass, αλλά και  την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τα οποία θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αναλυτικά:

1.Αύξηση αφορολογήτου

Aπό την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τις οικογένειες  που έχουν παιδιά. Δηλαδή το μέτρο αυτό αφορά τους μισθωτούς, τους  συνταξιούχους και τους  αγρότες με παιδιά. Συνεπώς αυτό, πρακτικά σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο για μια οικογένεια:

Από τα παραπάνω προκύπτει πως μια οικογένεια με 1 παιδί έχει ένα ετήσιο όφελος της τάξεως του 90 ευρώ  και 220 ευρώ για μια οικογένεια που έχει περισσότερα παιδιά.

2.Αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και τα επιδόματα τέκνων

Αυξήσεις μεταξύ 10% και 15% αναφέρει η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Επίσης εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αύξηση 100 ευρώ ανά βήμα κλιμακίου και στις θέσεις ευθύνης (δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες), θα εισαχθεί το πριμ παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Υπενθυμίζεται δε πως στον δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός:

Παράλληλα επισημαίνεται πως θα αυξηθεί η οικογενειακή παροχή  για τους δημοσίους υπαλλήλους. Δηλαδή :

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%

Θα μειωθεί κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα οικήματα τους για φυσικές καταστροφές. Το πρώτο έτος που θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει οίκημα τους για ολόκληρο το 2023 , ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το επόμενο έτος θα έχουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.

4. Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 8%

Αυξάνεται κατά 8% από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αναλυτικά:

Επίσης επισημαίνεται πως για  κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ  σε μηνιαία βάση  και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα

5. Το youth pass

Η χορήγηση του voucher “Youth pass” στους πολίτες που θα συμπληρώνουν το 18 έτος ηλικίας τους και το 19 έτος ηλικίας τους. To  voucher αυτό θα ανέρχεται στα  150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου αλλά και σε μεταφορές. Δηλαδή το  voucher αυτό θα είναι  μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα και θα εφαρμοστεί στο μοντέλο του  Freedom Pass.

6. Το ΕΚΑΣ

Θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση καταβολής για την φαρμακευτική δαπάνη όλοι οι πρώην δικαιούχοι συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ. Συνεπώς οι συνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Δηλαδή  όλοι θα έχουν απαλλαγή και μηδενική συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά:

7. Αύξηση επιδόματος μητρότητας

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version