Από αύριο, Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς μιλώντας στο MEGA.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα τεθεί σε ισχύ από αύριο απάντησε ότι θα “ είναι από αύριο, 1η Φεβρουαρίου .Βεβαίως ως μεταβατική φάση και διάταξη υπάρχει η δυνατότητα για όσες βεβαιώσεις που και σήμερα είναι απαραίτητες πριν την μεταβίβαση ακινήτου χρειάζεται βεβαίως μηχανικό που θα δηλώνεται ότι αυτό το οποίο μεταβιβάζεται είναι νόμιμο ή από πλευράς αυθαιρεσιών ρυθμισμένο .Κατά αναλογία όσες βεβαιώσεις έχουν ως χρόνο αυτοψίας την 31η Ιανουαρίου του 2021 και στο χρόνο ισχύος της βεβαίωσης για 2 μήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται για αυτές τις περιπτώσεις να περάσουν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”.
Εν συνεχεία ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον ορισμό της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου λέγοντας ότι ” είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος έχει όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, για το οικόπεδο”.
Δηλαδή, εξήγησε, “όλες τις άδειες που έχουν και αφορούν στο Κτίριο, όλα τα σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλους ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας. Όλα τα χρηστικά και απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες, μαζεμένους σε ένα φάκελο γιατί τώρα είναι σκόρπια και παντού και εάν υπάρχουν και όσα υπάρχουν. Και για να υπάρχει ταχύτητα και για να υπάρχει ασφάλεια και για να μειωθεί η γραφειοκρατία, μπαίνουμε λοιπόν και για τα ακίνητα από την συμβατική εποχή στην ψηφιακή εποχή”.
Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό, ο ίδιος είπε ότι ” έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων: ‘Έχουμε αυτά τα οποία είναι δημόσια κτίρια, κτίρια συνάθροισης κοινού, θέατρα, κινηματογράφοι, νοσοκομεία κλπ .Για αυτά ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι 5 χρόνια. Για όλα τα άλλα ακίνητα, όταν θα χρειαστεί να υπάρξει μεταβίβαση του ακινήτου θα πρέπει να προηγηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του”.
“Για οποιαδήποτε μεταβίβαση θα πρέπει να δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος για να εμπεριέχει όλα τα στοιχεία όπως αναφέρθηκα πριν”, σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα των μεταβιβάσεων ακινήτων.
Σε ερώτηση εάν η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου επηρεάζει και τους ενοικιαστές απάντησε ” Όχι, τα ενοίκια είναι άλλο θέμα . Ότι ισχύει για τα ενοίκια. Εγώ αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση των μεταβιβάσεων και όταν υπάρξει ο χρόνος της μεταβίβασης”.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου λέγοντας ότι είναι ” είναι μια διαδικασία που με καθυστέρηση στην πατρίδα μας εξελίσσουμε. Και όλα αυτά είναι σε όφελος του πολίτη. Δεν θα ταλαιπωρείται όπως ταλαιπωρείται σήμερα να τρέξει στην πολεοδομία , να τρέξει το υποθηκοφυλακείο. Το κόστος είναι άπαξ, τα οφέλη είναι συνεχή”.
Και πρόσθεσε ότι “μεταξύ των μηχανικών υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση και από τότε που υπάρχει αυτό όλες οι οικοδομικές άδειες αλλά και όλα τα κόστη του μηχανικού έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Άρα η αγορά θα λειτουργήσει και εδώ, θα πέσουν τα κόστη και θέλω και κάτι να συμπληρώσω ότι σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων θα εξελίσσονται και χρηματοδοτήσεις για να ψηφιοποιηθούν όλα τα αρχεία των πολεοδομιών και γενικώς όλα τα αρχεία για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, να μην χάνει χρόνο, η γραφειοκρατία να ελαττωθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο ψηφιακός, ο ενιαίος χάρτης που αφορά και στα ακίνητα θα δίνει όλες τις πληροφορίες με το πάτημα του κουμπιού από τον υπολογιστή χωρίς να χρειαστεί κανείς να ανατρέξει και να ταλαιπωρηθεί και να πληρώσει οποιοδήποτε κόστος”.