Πρατήρια υγρών καυσίμων: Νέα έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει πόσο κοστίζει στους καταναλωτές το κλέψιμο στην αντλία

πρατήρια

Nέα έρευνα του ΕΜΠ  αποκαλύπτει πως 1 στα 4 πρατήρια υγρών καυσίμων της Αττικής  ( ή αλλιώς το 27%) κλέβει στην αντλία ποσότητες που φτάνουν έως και στο 24%.

Αυτό έχει ένα ετήσιο κόστος της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Παράλληλα επισημαίνεται πως  στην Αττική πραγματοποιείται πάνω από το 50% των πωλήσεων καυσίμων στη χώρα.

Επίσης τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως  το 27% των πρατηρίων είναι παραβατικό, ενώ έως και 24% είναι το ποσοστό των ελλειμματικών ποσοτήτων  που παραδίδει στους πελάτες του  και για το μεγαλύτερο του δείγματος στο 10%.

Μάλιστα  παρατηρείται  πως υπάρχει  μια διαχρονική αύξηση και ενίσχυση της παροβατικότητας τα τελευταία χρόνια σε αριθμό πρατηρίων αλλά και σε ελλειμματικές παραδόσεις. Αναλυτικά: 

Α. Το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων εκτινάχθηκε  στο 27% το 2023:

Συνεπώς τα τελευταία  2 χρόνια  καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως  του 35% στο ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων,.

Β. Το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων έφτασε έως και το 24% το 2023:

Συνεπώς τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξε μια αύξηση της τάξεως του 30% στο ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων.

Τα παραδείγματα 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν 300 πρατήρια είναι παραβατικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα υπόλοιπα είναι απολύτως νόμιμα τότε οι μέσες ετήσιες πωλήσεις ανά παραβατικό πρατήριο είναι 2.500 μετρικούς τόνους και οι καταναλωτές  έχουν μια απώλεια της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά οι καταναλωτές χάνουν 20 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον 50 παραβατικά πρατήρια και για κάθε μεταβολή των πωλήσεων των παραβατικών πρατηρίων κατά 500 μετρικούς τόνους  χάνουν επιπλέον  24 εκατ. ευρώ.

Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του ΕΜΠ

Επίσης τα ίδια στοιχεία της έρευνας του ΕΜΠ δείχνουν πως:

 

 

 

 

Exit mobile version