Quantcast
Πράετ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο - enikonomia.gr
share

Πράετ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει τα χαμηλά της επιτόκιο μέχρι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Π. Πράετ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του θεσμού να ενισχύσει τα ισχνά τραπεζικά κέρδη.

Όπως αναφέρει το Reuters,οι τράπεζες παραπονιούνται ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να “ροκανίζουν” τα περιθώρια δανεισμού τους, ιδίως σε χώρες όπου η ρευστότητα είναι άφθονη και ο ανταγωνισμός έντονος, όπως η Γερμανία.

Ο οικονομολόγος αναγνώρισε τα παράπονα των τραπεζών αλλά δήλωσε ότι ΕΚΤ θα συνεχίσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της, που περιλαμβάνει μία επιβάρυνση στις υπερβάλλουσες καταθέσεις των τραπεζών, έως ότου επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της του σχεδόν 2%.

“Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την διευκολυντική στάση της μέχρι ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο μας” δήλωσε ο Πράετ σε μία εκδήλωση στη Μαδρίτη.

“Τα πολύ χαμηλά επιτόκια κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσουν για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο” πρόσθεσε.

Όπως είπε, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία του τραπεζικού τομεά, σημειώνοντας ότι μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών κερδών θα καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ικανές να δανείζουν περιορίζοντας την ικανότητά τους να βάζουν κεφάλαια στην άκρη. Όμως όπως υποστήριξε το “κλειδί” για την αποκάσταση των τραπεζικών κερδών δεν βρίσκεται στην νομισματική πολιτική”.

“Μία στέρεη βελτίωση στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες έξω από τη σφαίρα της νομισματικής πολιτικής”, συμπλήρωσε.

“Αυτές περιλαμβάνουν, κυρίως, μία ταχεία και αυστηρή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και πρόσθετες προσαρμογές στον τραπεζικό τομέα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εξοικονόμησης κόστους και επιχειρηματικά μοντέλα που παραμένουν βιώσιμα στο νέο κανονιστικό και μακροοικονομικό περιβάλλον”, ανέφερε ο Π. Πράετ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.