Quantcast
Πουέρτο Ρίκο: Αμφιβάλλουν οι επενδυτές για το σχέδιο ομολόγων με ρήτρα εσόδων - enikonomia.gr
share

Πουέρτο Ρίκο: Αμφιβάλλουν οι επενδυτές για το σχέδιο ομολόγων με ρήτρα εσόδων

δημοσιεύτηκε:

Στην έκδοση ομολόγων με ρήτρα εσόδων, αντίστοιχη με τη ρήτρα ανάπτυξης που είχε προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βασίζεται η πρόταση του Πουέρτο Ρίκο για τη μείωση του χρέους της νήσου κατά 46% και την αποφυγή μίας μεγαλύτερης χρεοκοπίας του.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα ομόλογα αυτά, καθώς θα αποπληρωθούν μόνο αν το Πουέρτο Ρίκο μπορεί να έχει αρκετά δημόσια έσοδα τα επόμενα 35 χρόνια. Και για τη λεγόμενη «κοινοπολιτεία» του Πουέρτο Ρίκο, αυτό είναι ένα μεγάλο «αν».

Αν και η ρήτρα αυτή είχε αποτέλεσμα στην περίπτωση της Αργεντινής, επειδή το μπουμ των τιμών των πρώτων υλών βοήθησαν στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της από τη δημοσιονομική κρίση και τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Δεν έχει μόνο συρρικνωθεί η οικονομία του κατά την τελευταία 10ετία, αλλά και οι προοπτικές της παραμένουν ζοφερές. Αυτό είναι που εγείρει ερωτήματα, αν η πρόταση για το χρέος του είναι επαρκώς αξιόπιστη για να έχει τη συναίνεση των ομολογιούχων, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.