Πού «κλειδώνει» το ποσοστό αυξήσεων στις συντάξεις – Ποια θα είναι η μεταβολή σε μεικτές και καθαρές αποδοχές  

συντάξεις

«Κλειδώνει» μέσα στο επόμενο διάστημα το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, που όπως όλα δείχνουν θα είναι στο 2,5%. Ένα ποσοστό, πάντως, που δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε νοικοκυριό από τον «καλπασμό» της ακρίβειας. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτή η μεταβολή αφορά στις μεικτές αποδοχές, το τελικό ποσοστό της αύξησης εάν υπολογιστεί πάνω σε «καθαρές» αποδοχές, θα είναι χαμηλότερο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση, το πόσα χρήματα «καθαρά» θα μπουν επιπλέον στην τσέπη, μετά τις αυξήσεις που θα αφορούν στις συντάξεις Ιανουαρίου και θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς στις πληρωμές Δεκέμβρη- θα  εξαρτηθεί και από τις αλλαγές που προωθούνται για την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και από τις αυξημένες παρακρατήσεις φόρου.

Ο φόρος «ροκανίζει» τις αυξήσεις

Άλλωστε, με τα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματα καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια, κάθε μικρή αύξηση στο μεικτό εισόδημα οδηγεί σε αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση του φόρου εισοδήματος, άρα και σε αυξημένη παρακράτηση και τελικά σε μικρότερη μεταβολή των καθαρών αποδοχών.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως τα επιπλέον αυτά χρήματα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις δεν είναι αρκετά για να «ισοσκελίσουν» τις απώλειες των εισοδημάτων από την άνοδο των τιμών στην αγορά.

Παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις

Το πόσα χρήματα τελικά μπορεί να πάρει στο «χέρι» ένας συνταξιούχος τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την καταβολή των συντάξεων γίνεται εμφανές από τα παρακάτω παραδείγματα:

Exit mobile version