ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ: Από δήμευση περιουσίας ως και ποινές φυλάκισης για τους «ξεχασιάρηδες»

Πόθεν Έσχες

Ακόμη και με δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων κινδυνεύουν όσοι αμελήσουν φέτος την δήλωση στοιχείων τους στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Οι διαδικασίες άλλαξαν και οι συνέπειες για την απόκρυψη οποιουδήποτε στοιχείου από τον υπόχρεο έχουν γίνει πολύ «σκληρές».

Είναι ενδεικτικό, πως εάν εντοπιστούν «ανακρίβειες» στην δήλωση, όσοι είναι υπόχρεοι θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι και με ποινές φυλάκισης που φτάνουν τα 10 χρόνια.

Υπόχρεοι για την υποβολή του εντύπου είναι τα μέλη της Κυβέρνησης και οι βουλευτές, γενικότερα Κρατικοί λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι δημοσιογράφοι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ και θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, προβλέπει μεταξύ άλλων, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλωθούν στο σχετικό έντυπο, του υπόχρεου της συζύγου ή των ανήλικων τέκνων του, «τσουχτερά» πρόστιμα, αλλά και ποινές φυλάκισης.

Ποιοι απειλούνται με δήμευση

Τα υπόχρεα πρόσωπα, λοιπόν, που θα «ξεχάσουν» να δηλώσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο αυτό δημεύεται ενώ συγχρόνως ακολουθούν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, οι οποίες μάλιστα, με το νέο νόμο, μετατρέπονται εύκολα σε κάθειρξη.

Αναλυτικά, το άρθρο 33 του νόμου 5026/ 2023 προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

Μέχρι και ποινές φυλάκισης για ανακριβή δήλωση

Όποιος δεν υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση ή και εκπρόθεσμη τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 χρόνια, αναλόγως την περίπτωση.

Ειδικότερα το άρθρο 39 προβλέπει τα ακόλουθα για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης:

Αν η συγκεκριμένη πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Τρίτο πρόσωπο το οποίο εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή, εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταση

 

Exit mobile version