Πόθεν Έσχες: Ανατροπές στην διαδικασία υποβολής – Πότε λήγει η νέα προθεσμία για τις δηλώσεις

πόθεν έσχες

πόθεν έσχες

Ανατροπές φέρνουν στην υποβολή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Βάσει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα υιοθετηθεί και στην συγκεκριμένη διαδικασία το «μοντέλο» των προσυμπληρωμένων εντύπων, όπως αυτό ήδη εφαρμόζεται για τις φορολογικές δηλώσεις.

Με άλλα λόγια οι υπόχρεοι, Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, όταν κληθούν να υποβάλλουν ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ θα το… βρουν έτοιμο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί του παρόντος διαμορφώνεται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του εντύπου, κάτι που ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές να δώσουν παράταση στην εν λόγω διαδικασία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Όταν λοιπόν η πλατφόρμα ενεργοποιηθεί -όπως υπολογίζεται μέσα στο φθινόπωρο- οι υπόχρεοι θα βρουν προσυμπληρωμένο το πόθεν έσχες για τα έτη 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023), με «μοντέλο» ανάλογο αυτού που εφαρμόζεται δηλώσεις.

Οι υπόχρεοι επί της ουσίας θα συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους «αυτόματα» αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία.

Για τα λοιπά στοιχεία, για τα οποία δεν θα παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσής τους μέσω διαλειτουργικότητας, ο υπόχρεος θα φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσοναπαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα.

Προκειμένου, να ενσωματωθούν οι συγκεκριμένες αλλαγέςστο σύστημα διαμορφώνεται εκ νέου η ειδική πλατφόρμα και για αυτό τον λόγο δόθηκε και παράταση μέχρι 31.12.24 στην προθεσμία υποβολής των ετήσιων ΔΠΚ ετών 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023),καθώς και των αρχικών δηλώσεων όσων απέκτησαν ιδιότητα υπόχρεου από 28.2.23 έως και 30.9.24.

Ποιοι είναι υπόχρεοι στην υποβολή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Υπόχρεοι υποβολής ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι μεταξύ άλλων:

– Ο Πρωθυπουργός.

– Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

– Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.

– Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

– Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων

– Οι Δικαστικοί και οι Εισαγγελικοί λειτουργοί [και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους].

– Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος. ιδ. Οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι, οι Διευθύνοντες σύμβουλοι, οι Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

– Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιριών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και των βασικών μετόχων αυτών

– Οι ιδιοκτήτες, οι εκδότες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής

– Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.

– Οι ιατροί Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Exit mobile version