Ποσοτική χαλάρωση από ΕΚΤ: Όσο αργότερα τόσο καλύτερα η αγορά κρατικών ομολόγων

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Όσο αργότερα η ΕΚΤ αποφασίσει τους όρους της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή της ενεργοποίησης του μέτρου για αγορά κρατικών ομολόγων τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα. Το μέτρο που εισηγήθηκε από πέρσι τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι ως quantitative easing και σε πιο απλά ελληνικά την δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας του ευρώ να αγοράζει κρατικά ομόλογα έχει ήδη προστεθεί στο «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει την το υπερχρέωση της Ευρωζώνης .

 Το μέτρο θα αποτελούσε θείο δώρο κυρίως για τις χώρες του Νότου με το τεράστιο χρέος ( Ιταλία Ελλάδα ) ώστε να μπορέσουν να αποσυμπιέσουν τα αυξανόμενα επιτόκια και τους κλυδωνισμούς των αγορών .

 Όλα θα ήταν εύκολα αν δεν υπήρχαν οι «Βόρειοι» με επικεφαλή την Γερμανία οι οποίοι αντιτάχθηκαν – και συνεχίζουν να το κάνουν – στην ιδέα. Τούτο με δεδομένου ότι το δικό τους «υγιές» χρέος θα αθροίζονταν στο χαρτοφυλάκιο της ζώνης ευρώ με τα υποβαθμισμένα ομόλογα της Ισπανίας της Πορτογαλίας της Ιταλίας και πολύ περισσότερο της Ελλάδας .

 Ωστόσο οι ραγδαίας επιδεινούμενες συνθήκες για την ζώνη του ευρώ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αναβολές . Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της στις 22 του μήνα αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και τον Μάρτιο .

 Στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές να … εξαιρεθεί της διαδικασίας . Περνά μια σύντομη μεν αλλά δύσκολη προεκλογική περίοδο με τα σενάρια για την έξοδο της από το ευρώ να έχουν φουντώσει και την διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα να έχει παγώσει στην αποτυχία του Παρίσι ΙΙ . Οι δημοσκοπήσεις που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ να προπορεύεται κάνουν ακόμη πιο απρόθυμους του Ευρωπαίους οι οποίοι όμως θέτουν ως βασικό επιχείρημα την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων .

 Τούτο την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από όλους την πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ ώστε να μετατρέψει μέρος του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό κάνοντας έτσι ένα σταθερό βήμα για την έξοδο της προς τις αγορές οι οποίες θα γνωρίζουν πλέον ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ βάζει πλάτη .

 Τράπεζα της Ελλάδας και ΥΠΟΙΚ προσδοκούν σε αυτή την φάση να μην γίνει το ατύχημα με το μνημόνιο . Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να περάσουμε στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα και να κρατήσει ανοιχτούς του δίαυλους επικοινωνίας με την ΕΚΤ .

 Σε δεύτερη φάση όλοι προσδοκούν την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ για το θέμα όσο το δυνατό αργότερα . Ακόμη και μετά το Μάρτιο αν είναι δυνατό ¨Όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έχει μια καινούργια Κυβέρνηση και θα μπορεί να πιέσει όσο μπορεί να περιληφθεί και η Ελλάδα στις ευεργετούμενες από το μέτρο χώρες

 Αν τα καταφέρει το κέρδος θα είναι μεγάλο . Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται αφού το Ευρωπαϊκό χρέος θα αρχίσει να «αμοιβαιοποιείται» . Τούτο σε συνδυασμό και με την λειτουργία της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμη πιο ομαλή προσγείωση στην προ της κρίσης περίοδο.

Exit mobile version