Πόσο θα κοστίσει το ρεύμα τον Ιούλιο – Στα ύψη σήμερα η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

ρεύμα

Στα 173,82 ευρώ ανά κιλοβατώτα ανέρχεται σήμερα η τιμή χονδρικής του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 85%, σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής. Σήμερα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τα νέα τους τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Ιούλιο.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Οι αυξημένες τιμές της χονδρεμπορικής-χρηματιστηριακής τιμής ρεύματος και τους φυσικού αερίου τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν ορισμένους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να ανατιμήσουν τα τιμολόγιά τους. Μάλιστα, ειδικοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ορισμένων παρόχων ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και το 20% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο αν και υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρους του κόστους, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ρεύματος κυρίως στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκαν τον Ιούνιο από 11,6% έως και 65%, λόγω κυρίως λόγω της αύξησης της χονδρεμπορικής –  χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος στον Μάιο.

Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση των «χρωματιστών» τιμολογίων -μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί- και με τις τιμές χονδρικής ρεύματος να ανεβαίνουν αρκετοί καταναλωτές αλλάζουν πάροχο, αναζητώντας το πιο φθηνό τιμολόγιο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγαλύτερη.

Αυξήσεις

Οι τιμές ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τα 130 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από τα περίπου 81 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που ήταν η μεσοσταθμική τιμή τον Ιούνιο ενώ η τιμή του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε στην περιοχή των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Μάιο ήταν κάτω από τα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, σύμφωνα με τον οποίο «η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί στα τιμολόγια του ρεύματος τον Ιούλιο, διότι με βάση την τιμή εκκαθάρισης αγοράς του ρεύματος όπως αυτή διαμορφώνεται  για τον μήνα Ιούνιο, δείχνει να κλείνει λίγο πάνω από τα 100 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρός Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι οι τιμές του Ιουλίου πρόκειται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας ότι οι τιμές επηρεάζονται από την τιμή του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξάνονται όταν υπάρχει ζήτηση ενώ αρνητικό παράγοντα αποτελεί και η αφρικανική σκόνη που έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδίδουν την αναμενόμενη ενέργεια τα φωτοβολταϊκά.  Σημειώνεται, ότι πάνω από το 85% των καταναλωτών βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια, η τιμή για τα οποία ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα.

Σύμφωνα με τον Μιχ. Χριστοδουλίδη σε ότι αφορά τα πράσινα τιμολόγια το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μία αποκλιμάκωση έως και 42%, στην συνέχεια για δύο μήνες περίπου μια σταθεροποίηση τιμών και εν συνεχεία μία απότομη αύξηση των τιμών, όπου οι μέσες τιμές φαίνεται να ξεπερνούν και τις τιμές εκκίνησης του Ιανουαρίου των πράσινων τιμολογίων.

Επίσης με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αυτό το καλοκαίρι, όχι μόνο στην νότια Ευρώπη, αλλά και στην κεντρική, δείχνουν ότι θα διανύσουμε ένα «καυτό» καλοκαίρι με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη ηλεκτρική ζήτηση και την μειωμένη απόδοση των πράσινων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών προμηνύουν αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλαγή παρόχου   

Με τις τιμές του ρεύματος να αυξάνονται αρκετοί καταναλωτές αναζητούν τον πιο φθηνό πάροχο, που ταυτόχρονα θα καλύπτει τις ανάγκες τους.

Η αλλαγή τιμολογίου ή και παρόχου γίνεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κάθε παρόχου, υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά στο πεδίο της αίτησης, όπως ταυτότητα, αντίγραφο τελευταίου λογαριασμού ρεύματος και φωτογραφία του μετρητή με την τελευταία μέτρηση των κιλοβατώρων. Ο δεύτερος τρόπος με επιτόπου επίσκεψη σε υποκατάστημα του παρόχου και ο τρίτος με τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο του παρόχου, όπου οι καταναλωτές δίνοντας ένα email μπορούν καθοδηγηθούν για την νέα αίτηση και την αποδοχή της σχετικής σύμβασης. Σημειώνεται ότι σήμερα οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από μπλε, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «R» από το φθινόπωρο θα εφαρμοσθούν και τα πορτοκαλί που θα αφορούν όσες επιχειρήσεις και όσα νοικοκυριά έχουν έξυπνους μετρητές

Υπενθυμίζεται, ότι τα «Μπλε» τιμολόγια έχουν σταθερή τιμή της κιλοβατώρας για όλη την περίοδο της σύμβασης. Στα «Κίτρινα» περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ στα «Πράσινα» οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν την τιμή χρέωσης την 1η ημέρα κάθε μήνα.

Σημειώνεται, ότι το «Πορτοκαλί», το οποίο αναμένεται να εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο οι πάροχοι θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία ωριαίας χρέωσης της κιλοβατώρας μέσα στο 24ωρο, εφόσον όμως έχουν εγκαταστήσει στο ακίνητό τους «έξυπνο» μετρητή.  Ουσιαστικά τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι υψηλή και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται ενώ τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.   Σημειώνεται, ότι οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (rae.gr) να ενημερωθούν για τις τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και να επιλέξουν το τιμολόγιο που θα καλύψει τις ανάγκες τους.

Exit mobile version