H ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια της 2 φορές πριν τον Αύγουστο και άλλες δύο φορές πριν το τέλος του 2024, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί από τις εξελίξεις της Fed είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg. “Θα πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα στη μείωση των επιτοκίων προκειμένου η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να μην γίνει πολύ περιοριστική”, τόνισε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε πως λογικό φαίνεται να γίνουν 2 μειώσεις επιτοκίων πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών… να γίνουν 4 κινήσεις επί τούτου κατά τη διάρκεια του έτους. Είμαι σύμφωνος σε αυτό, όπως και οι αγορές είπε μεταξύ άλλων.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Το Bloomberg υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ άφησε πρόσφατα αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά με τους αξιωματούχους της Τράπεζας να συμφωνούν πως η ιδανική περίοδος για να γίνει χαλάρωση είναι εκεί γύρω στον Ιούνιο. Μάλιστα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν δεδομένο ότι πλησιάζει η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό στο 2% ωστόσο αναζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις πριν ληφθούν οι αποφάσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων. Μάλιστα η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει προγραμματίσει συνεδριάσεις αναφορικά με το θέμα της νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, στις 6 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου. Μετά δεν θα γίνει καμία συνεδρίαση ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Στουρνάρας συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «περιστέρια» του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τα μέλη που χαρακτηρίζονται «γεράκια» σχετικά με την ανάγκη αναμονής μέχρι τον Ιούνιο.
«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Απριλίου ειδικά για το θέμα των μισθών στις αρχές του 2024. Ωστόσο θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Στουρνάρας επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια ,ήδη τον Απρίλιο θα πρέπει να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω αυτό».
Τι λένε οι αγορές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών, η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει φέτος κατά 25% και θεωρείται βέβαιη μέχρι τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο με πιθανότητα 70% για μια τέταρτη. Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. « Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης είναι πολύ ασθενέστερος από ό,τι αναμένονταν και οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι» σημείωσε και τόνισε πως οι πραγματικοί μισθοί θα διαμορφωθούν στα προ της πανδημίας επίπεδα και αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2025. «Άρα οι μισθοί εξακολουθούν να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς να προηγούνται του πληθωρισμού. Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών», είπε. Πολύ περισσότερο που «η ονομαστική αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των μισθολογικών αυξήσεων» τόνισε.
Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ
Επίσης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα επιτόκια της ΕΚΤ. « Στα σκαριά είναι ακόμη το 30% της σύσφιξης των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων ».είπε και ανέφερε πως «ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ φέτος, μέσω της αποπληρωμής του TLTRO και της σταδιακής κατάργησης των επανεπενδύσεων APP και PEPP». «Όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων, έτσι και αυτό από μόνο του οδηγεί σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες» τόνισε.
Ενώ όσον αφορά στο εάν θα είναι επικίνδυνο η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της πριν την Fed είπε «δεν με πείθει καθόλου το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια πριν το κάνει η Fed – και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου συμφωνούν με αυτό», είπε.
Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί πρώτη – αφού η Λαγκάρντ επέμεινε πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει ανεξάρτητα» και την υποστήριξαν κι άλλοι. «Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και η ζώνη του ευρώ είναι μια μεγάλη ανοικτή οικονομία με ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι αναγκαίο για την οικονομία της Ευρωζώνης – τίποτα άλλο» συμπλήρωσε.
Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση στα 20 κράτη- μέλη της ΕΕ από αυτήν στις ΗΠΑ, όπου η οικονομία αναπτύσσεται χάρη σε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, και ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος, είπε. «Η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων είναι πολύ πιο πειστική για τη ζώνη του ευρώ απ’ ό,τι για τις ΗΠΑ».
Πέραν του 2024, αναμένει πως το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί σταδιακά στο 2% στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026 από το 4% που είναι σήμερα
είπε και ανέφερε πως κρίνει ότι αυτό είναι ένα ουδέτερο επίπεδο. «Προς το παρόν δεν βλέπω τα επιτόκια να πέφτουν κάτω από το 2%, όπως συνέβαινε πριν από την πανδημία».