«Αυτόματα» θα γίνει ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που κατέβαλλαν όσοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι ενταγμένοι σε πάγια ρύθμιση.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων προχώρησαν στην πληρωμή «φουσκωμένων» δόσεων. Η απόφαση όμως του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να «παγώσει» τα επιτόκια για 1 χρόνο με αναδρομική ισχύ, αλλάζει τα δεδομένα.
Τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είχαν μείνει ως τώρα εκτεθειμένα στις διακυμάνσεις των ευρω-επιτοκίων.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, το Υπουργείο προχωρά σε νομοθετική διάταξη που θα «παγώσει» για διάστημα ενός έτους, τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για το «κούρεμα» των επιτοκίων
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σχετική τροπολογία, η οποία και θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις αναμένεται να μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο πέφτει στο 5,84% από 8,18% που έχει εκτοξευτεί. Τα μειωμένα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα για ένα έτος.
Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σηματοδότησε την αναπροσαρμογή των επιτοκίων για τα χρέη προς την ΑΑΔΕ.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει ακόμη, ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η όλη διαδικασία θα είναι αυτόματη.
Το όλο ζήτημα προέκυψε όταν φορολογούμενοι που εισέρχονταν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπίστωναν με «έκπληξη» ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης είχε αυξηθεί στο 6,68% από 4,35%, ενώ όσοι επέλεγαν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) έβλεπαν το επιτόκιο να έχει «εκτοξευτεί» στο 8,18% από 5,87%
Γιατί αυξήθηκαν τα επιτόκια στις πάγιες ρυθμίσεις
Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87%, αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία – ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, είχαν παραμείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε τον φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.
Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η TτΕ.
Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.
Το «παράδοξο» με τις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών
Το παράδοξο είναι ότι τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είναι τα μόνα τα οποία έμειναν χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» έναντι των αναπροσαρμογών των επιτοκίων του ευρώ.
Με διαδοχικές αποφάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του νυν ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μία δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.