«Φουσκωμένο» μισθό θα λάβουν όσοι εργαστούν και φέτος την Πρωτομαγιά.
Η προσαύξηση για την εργασία της 1ης Μαΐου δεν συμψηφίζεται με ημέρα οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) και στην περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (όπως για παράδειγμα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν. Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό οι αποδοχές θα είναι «ενισχυμένες» μετά την αύξηση που ενεργοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν.4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.
Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πόσο προσαυξάνονται οι αμοιβές την Πρωτομαγιά
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό.
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
- α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
- β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Να σημειωθεί ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β), σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
Τι ισχύει για όσους λαμβάνουν κατώτατες αποδοχές
Φυσικά για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των νέων αναπροσαρμοσμένων αποδοχών.
Συγκεκριμένα, για εκείνους που έχουν «κατοχυρώσει» μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 τις λεγόμενες τριετίες, οι ελάχιστες αποδοχές, μετά και την αύξηση του 9,4%, διαμορφώθηκαν:
- στα 780 ευρώ για προϋπηρεσία έως 3 έτη,
- 858 ευρώ για προϋπηρεσία 3-6 έτη,
- 936 ευρώ για 6-9 έτη και
- 1.014 ευρώ για προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012.
Για όσους παίρνουν επίδομα γάμου, οι παραπάνω ελάχιστοι μισθοί αυξάνονται κατά 10% και διαμορφώνονται σε 858 ευρώ, 936, 1.014 και 1.115 ευρώ αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, δηλαδή οι «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό αν είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.