Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Ελλάδας (ΒΒ-, σταθερό outlook) θα συμβάλλει στην εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του,
Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει πως το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει δυνητικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση.
«Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς» αναφέρει ο οίκος επισημαίνοντας πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) σε τρία χρόνια».
«Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση – πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας 4,4% του ΑΕΠ το 2018, σχεδόν μια μονάδα πάνω από τον στόχο – δημιούργησε χώρο για χαλάρωση των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ.
Σε γενικές γραμμές, η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής, που τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην κακή εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αυξήθηκε πριν από τις εκλογές, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του ορίου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.
Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα ήθελε τελικά να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις ως μέρος μιας συμφωνηθείσας διαδικασίας με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας που θα λάβει υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές.
Εντούτοις, ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέκεται από την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου ορίου φόρου εισοδήματος, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η Fitch Ratings.