Αλλάζει το πλαίσιο για τους οφειλέτες που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη και έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία .
Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς στο Mega. Όπως είπε πιο ευνοϊκές είναι οι ρυθμίσεις για όλους όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία και θέλουν να βγουν στη σύνταξη.
Και πρόσθεσε ότι ” κάποιος μπορεί να χρωστάει είτε γιατί έχει οφειλές από παλιές ασφαλιστικές εισφορές είτε γιατί αγόρασε πλασματικό χρόνο για να συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης. Αυτές είναι οι υπαγόμενες οφειλές”.
Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι ” αυξήθηκαν τα όρια λήψης σύνταξης στις 20 .000 ευρώ για όλα τα Ταμεία και 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ ” και πρόσθεσε ότι σε αυτήν περίπτωση εάν κάποιος έχει οφειλές από αγορά πλασματικού χρόνου μέχρι 20.000 ευρώ βγαίνει απευθείας στην σύνταξη και γίνεται ρύθμιση έως 60 δόσεις και κατευθείαν μπορεί να μπει στη σύνταξη και να ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ.
Στην ερώτηση εάν μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη ακόμη και εάν χρωστάει πάνω από 20.000 ευρώ απάντησε τα εξής εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει αυτό το ποσό , σε αυτήν τη περίπτωση δεν πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό για να βγει στη σύνταξη αλλά θα ” πρέπει να καταβάλει τη διαφορά εντός 2μηνών και κατευθείαν μπορεί να μπει στη σύνταξη και να ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ”. Δηλαδή εάν κάποιος χρωστάει 25.000 ευρώ στο Ταμείο του τότε θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 5.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το εξοφλήσει σε 60 δόσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα παραδείγματα
Το Mega παρέθεσε παρακάτω σχετικά παραδείγματα.
-Ελεύθερος Επαγγελματίας με οφειλή 12.000 ευρώ => κανονικά η καταβολή της σύνταξης με 200 ευρώ μηνιαία παρακράτηση δόσης.
-Μισθωτός με οφειλή 22.000 ευρώ => πληρωμή εφάπαξ 2000 ευρώ και μετά η καταβολή της σύνταξης με 333 ευρώ μηνιαία παρακράτηση δόσης.
-Αγρότης με οφειλή 8.000 ευρώ => πληρωμή εφάπαξ 2000 ευρώ και μετά η καταβολή της σύνταξης με 100 ευρώ μηνιαία παρακράτηση δόσης.
Επιπλέον επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω το όριο λήψης σύνταξης για τους οφειλέτες καθώς θα πρέπει να βρεθεί λύση για πάρα πολλές περιπτώσεις οφειλών που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία.