Πώς «παγώνει» ο πλειστηριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο—Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες

πλειστηριασμός

Και ενώ ο χορός… του πλειστηριασμού καλά κρατεί (έως το τέλος της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί 1.429), στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο το οποίο –μεταξύ άλλων- προσδιορίζει το «προφίλ» των «ευάλωτων νοικοκυριών» με «κόκκινα δάνεια»: Είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να «παγώσουν» για περισσότερο από έναν χρόνο τις διαδικασίες που οδηγούν την πρώτη τους κατοικία στο «σφυρί». Θα πρέπει όμως να προηγηθεί αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που ήδη έχει ενεργοποιηθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για να «φρενάρει» τον πλειστηριασμό ένα ευάλωτο νοικοκυριό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσει ηλεκτρονικά μία βεβαίωση για την υπαγωγή του στο λεγόμενο «ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας»: Η ειδική πλατφόρμα έχει «ανοίξει» και τα νοικοκυριά μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ΕΔΩ: https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/akinhta/polites-epiheiriseis/akinita/ilektroniki-platforma-prostasias-kyrias-katoikias

Επιδότηση σε ευάλωτα νοικοκυριά από 70 έως 210 ευρώ

Ένα «ευάλωτο» νοικοκυριό με χρέη μπορεί να γλιτώσει τον πλειστηριασμό για ολόκληρη την περίοδο έως ότου συσταθεί ο περιβόητος φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του 2023.

Αρκεί να βεβαιώσει στην τράπεζα και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά πως ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μάλιστα έως και την σύσταση του Φορέα το μέλος ενός ευάλωτου νοικοκυριού μπορεί να λάβει και επιδότηση στεγαστικού δανείου από 70 έως και 210 ευρώ τον μήνα.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017, εξαιρουμένου του κριτηρίου διαμονής.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για ευάλωτους

Συγκεκριμένα για να θεωρηθεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Πώς παγώνουν για έναν χρόνο οι πλειστηριασμοί

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το «κενό» που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτωνπου δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2023.

Το πρόγραμμα θα είναι προσωρινό μέχρι να ενεργοποιηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το προσωρινό πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα πριν την ένταξη των ενδιαφερόμενων στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση του αργεί ακόμα, καθώς δεν εκτιμάται να ξεκινήσει την λειτουργία του πριν τα τέλη του 2023. Έτσι, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν την δυνατότητα να «παγώσουν» για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη τον πλειστηριασμό που αφορά στην κατοικία τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν πιστοποίηση και μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική προκειμένου μετά να υποβάλλουν την αίτηση τους και να ξεκινήσει η περίοδος επιδότησης τους.

Τη διαδικασία θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, καθώς πλέον δεν προβλέπεται κανένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία.

Μετά την έγκριση της αίτησης, το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια 12.

Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ το μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες).

 

Exit mobile version